17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, popularne filozofije i knjiga za djecu.

Za Knuta Hamsuna se s pravo tvrdi da je otac moderne književnosti. Nije mali broj onih koji tvrde da je čitava škola književnosti 20. vijeka zasnovana na njegovom lirizmu. Žena na studencu još je jedan u nizu velikih Hamsunovih romana, obimniji od prethodnih, objavljen tri godine nakon Plodova zemlje. U nizu likova sa vrha i dna društva, u malom gradu, izdvajaju se neuništivi Oliver Andersen i njegova žena Petra, kroz čiji se život i život njihove porodice, uz naizmjenične uspone i padove, odvija radnja ove knjige, hronike jednog vremena koje se proteže na period od preko trideset godina. Izdavač je Lom.

Sirena sa Crne Konče Monik Rofi priča je o povratku, ljubavi, izlječenju i preživljavanju. Jednog aprila, blizu ostrva Crna Konča, Dejvid je pjevušio u čamcu iščekujući da nešto zatrese njegove štapove za pecanje. Iznenada u vodi se stvorilo mitsko stvorenje po imenu Ajkaja. Nekada davno ljubomorne žene sa ostrva proklele su je da vječno živi u tijelu ribe. Iako ju je vidio samo na tren nije je mogao zaboraviti. Danima se vraćao na isto mjesto dok je nije ponovo vidio. Jednog dana ulovili su je američki turisti.  Dejvid će je spasti i sakriti u svom domu otkrivajući da se ona polako pretvara u ženu. Izdavač je Laguna.

Prvo lice jednine zbirka je priča Harukija Murakamija. U njima, kao i u nekim prethodnim Murakamijevim djelima, sve je puno nostalgičnih i sjetnih prisjećanja  na mladalačke ljubavi i doživljaje, a tu su i neizbježni bejzbol, Bitlsi, džez, Šuman. U ovoj zbirci lični događaji zaogrnuti su fikcijom, sa jasnom namjerom da ne možemo odrediti gdje je granica fiktivnog i realnog. Na tom tragu autor tematizuje, ali i relativizuje i druge suprotnosti: uspjeh-neuspjeh, pobjeda-poraz, lijepo-ružno, sreća-nesreća. Ovim temama se na momente bavi i samoironijski, uz kritiku onih koji pretenduju da znaju šta je pisac htio reći. Izdavč je Geopoetika.

Vremeplov je prvi roman H. Dž. Velsa. Objavljen je 1895. godine i smatra se jednim od prvih djela naučne fantastike. Genijalnog naučnik iz Engleske veoma interesuju vjekovi koji su prohujali, ali i neizvjesna budućnost ljudskog roda. Na sva ova pitanja pronalazi odgovor tako što će u svojoj laboratoriji konstruisati mašinu koja bi mogla da mu pomogne u odgonetanju tajni prošlosti i onoga što će se desiti. Kuda je sve naučnik putovao, koga je sve upoznao, saznaćemo u ovom uzbudljivom romanu karakterističnoim po ubjedljivom pripovijedanju i filozofskim razmišljanjima. Izdavač je Otvorena knjiga.

Piramide je još jedan roman Terija Pračeta iz čuvenog serijala Disksvet. Iako je prošao obuku, Tepik nije bio spreman za zadatak koji mu je povjerila sudbina. Naslijedio je presto pustinjske kraljevine mnogo ranije nego što je očekivao. Ni njegov otac nije bio oduševljen zbog toga. Ispostaviće se da je to bio tek početak njegovih problema. Još jedna u nizu otkačetnih avantura u Pračetovom stilu koja započinje u prostoru u kome nema ništa sem zvijezda rasutih po crnilu neba, kao da je Tvorac razbio vjetrobran na svojim kolima na zastavši da pomete stakliće. Izdavač je Laguna.

Platonovi podkasti Marka Vernona antički je vodič kroz savremeni život. Kroz anegdotski ispričane lekcije o umijeću življenja autor nas upoznaje sa Pitagorinim uvrnutim navikama, ukazuje nam na sličnosti između Diogena Kinika i Paris Hilton, i objašnjava da od Aristotela ne moramo učiti samo lekcije iz etike već i kako najbezbolnije preživjeti nepopularnost. Pronaći ćemo i neka manje zvučna imena iz antičkog svijeta, poput Diotime, koja je Sokrata učila o ljubav ili Sekunda, filozofa koji je zaćutao. Vezivno tkivo je ipak Platon čija je misao razgranata od teorije ideja, preko etike, estetike, fizike i psihologije. Izdavač je Dereta.

Sto i jedan dalmatinac autorke Dodi Smit književni je klasik za djecu po kojem je snimljen čuveni Diznijev animirni film. Reklo bi se da su Pongo i Gospođa nasrećniji par u Psećem kraljevstvu. Uz to, odskora su postali roditelji petnaest neodoljivih štenaca. Oni odmah privlače pažnju Kruele de Vil koja obožava krzna i ne preza ni od čega kako bi sebi nabavila kaput od dalmatinaca. Ubrzo štenci nestaju a nijedna potraga ne daje rezultate. Pongo i Gospođa uzimaju stvaru svoje šape i kreću na put riješeni da spasu svoje mladunce. U ovom nezaboravnom djelu beskrajno će uživati svi ljubitelji pasa i pisane riječi. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije