14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Branko Sbutega : Odluka već deo istorije da je ovo bio neuspešan pokušaj da bokeljstvo razumemo na isti način…

Dr Branko Sbutega u sredini , lijevo Ilija Radović, desno Saša Dender – foto Boka News

Od predsjednik Bokeljske mornarice Podružnice Beograd, dr Branka Sbutege, nakon juče održane  Skupštine Bokeljske mornarice Kotor i konstatacije da je Podružnica ove organizacije u Beogradu, na svojoj Skupštini donijela odluku da se odvoji, stiglo nam je obrazloženje koje integralno prenosimo:

“U svetlu činjenice da skoro dve trećine kulturnog i istorijskog blaga Crne Gore pripada “nevjesti Jadrana” posebno mesto pripada po značaju Bokeljskoj mornarici kao nematerijalnom kulturnom dobru.

Ova institucija sa svojim bokeljskim prefiksom je poslednja takve vrste u Boki Kotorskoj te kao takva ima poseban nacionalni i državni značaj.

Polazeći od te neosporne činjenice Podružnica BM iz Beograda je prva podržala sve aktivnosti usmerene pre par godina na izmene i dopune Statuta, a kojima se Kotoru vraća autonomija Matice u odnosu na dotadašnji status Podružnice.

Na naše zadovoljstvo Matica je vraćena u Statut ali nažalost u realnom životu i praksi je pokazala da to nije ona bokeljska Matica za koju smo se borili.

U toku proteklog vremena, a posebno ove godine razmenjeno je mnogo pisanog materijala na ovu temu, a nisu izostali ni višesatni dijalozi bez uspeha.

U pismu koje smo Matici uputili 20.11.o.g. apostrofiran je problem u svom značajnom delu, ali je ostao nepoznat i netransparentan za javnost.

Sa žaljeljenjem moram da konstatujem danas kada je odluka već deo istorije da je ovo bio neuspešan pokušaj da bokeljstvo razumemo na isti način.

Bokeljska Mornarica je kroz vekove do danas pokazala svoju trajnost i vitalnost a mi kao pojedinci svoju prolaznost.

Ta efemernost pojedinca je u uvom trenutku jedina zaloga njene budućnosti koja može biti svetla samo ako ostane bokeljska.

Dr Branko Sbutega

Najčitanije