19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Ilić: Građani su značajno smanjili dolazak u bolnicu a samim tim i mogućnost da se bolest širi…

prim. dr Ivan Ilić

“Postupajući po uputstvima Ministarstva zdravlja i smjernicama Instituta za javno zdravlje organizovali smo rad u Opštoj bolnici Kotor, da bi što više smanjili mogućnost širenja bolesti. Uputili smo apel našim građanima da ako je ikako moguće, odgode zakazane preglede i posjete bolnici. Naravno, kada se radi o hitnim slučajevima oni se obrađuju po prioritetima i hitnosti. Mogu reći da su građani dosta dobro prihvatili tu vijest i da se značajno smanjio dolazak u bolnicu, a samim tim i mogućnost da se bolest širi” – kazao je direktor Opšte bolnice Kotor prim. dr Ivan Ilić.

On je istakao da postoje pacijenata koji u bolnicu dolaze zakazani, ali ima i nenajavljenih, koji imaju febrilna stanja, kašlju, kratak dah i tekobe sa respiratornim sistemom koji su posebna grupa i grupa od interesa.

“Njih moramo prepoznati na vrijeme i izolovati dok ne vidimo o kakvoj se bolesti radi, jer bi bilo opasno ako bi importovali infekciju koronavirusa u bolničke uslove, onda bili životno ugroženi svi tamo ležeći pacijenti zbog nekih drugih bolesti. Uveli smo rekstrikcije u dijaganostici, kontrolama, maksimalno smo smanjili broj hopsitalizacija i to činimo samo za one kojima je to prijeko potrebno” – istakao je prim. dr Ilić.

Opšta bolnica Kotor je uspostavila krizni bolnički štab, koji se redovno sastaje, koji donosi odluke ovisno o trenutnoj epidemiloškoj situaciji.

“Postoji deficit lične zaštitne opreme i respiratora. Država je vrlo posvećena nabavci tih materijala lične, zaštitne opreme, aparata, respiratora, defibrilatora i drugih. Neke isporuke su već stigle, a neke tek treba da stignu, ali mislim da će se poboljšati ta situacija sa zaštitnom opremom dok dođe taj vrhunac zaraženih” – poručio je prim. dr Ilić.

Najčitanije