13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Robert Homen uz nastup sa CSO u Podgorici i na Cetinju ne zaboravlja rodni Kotor

R. Homen Foto M.D.P.

Sa Diznijevim junacima najesen ponovo u Boku


Maestro Robert Homen uvijek  rado dolazi u rodni Kotor, Boku Kotorsku i Crnu Goru, pa je tako bilo i za Svjetski dan Muzike, 21. juna, kada je na Trgu nezavisnosti dirigovao Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a dan kasnije i na Cetinju. Ove godine on je imenovan šefom-dirigentom CSO, te će predvoditi orkestar na svim koncertima do kraja sezone. Par dana kasnije, sreli smo ga na Trgu od oružja u Starom gradu, u društvu umjetnika Milenka Premovića, Daliborke Kordić i Tatjane Kriještorac, istoričarke umjetnosti na dužnosti sekretara Sekretarijata za kulturu Opštine Kotor, sa kojima je zajedno ispratio program „Festivala svjetlosti“.  Nismo propustili priliku da popričamo sa uvijek rado viđenim „gostom“ iz Zagreba, čija je majka Ester, stalno nastanjena porodičnoj kući na Mulu, razlog više da slobodno vrijeme od još četiri dana odmora provodi u „najljepšem zalivu na svijetu“.

-Večeras uživam sa prijateljem koga poznajem od djetinjstva, Milenkom Premovićem, fasciniran sam projekcijama umjetničkih djela na fasadama palaca na Trgu od oružja. Usput razgovaram sa sekretarkom Sekretarijata za kulturu, Tatjanom Kriještorac, koja je zainteresovana da početkom septembra, kad počne školska godina, u Kotor dovedem „Diznija“- program sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Volio bih da se to realizuje, biću presretan da osim u Podgorici i Cetinju, to napravim još i u svom gradu, u kom sam rođen. To bi za mene bio posebni emocionalni trenutak. Sve je sada na dogovoru, to zavisi od puno faktora, važno je da se uspostavi taj kontakt između Kotora i Podgorice da se to realizuje, kaže Homen za Boka news.

Oduševljen je prijemom publike u Podgorici.

-Po mojoj slobodnoj procjeni na Trgu u Podgorici bilo je oko tri ipo hiljade posjetilaca, trg je bio prepun, isto i na Cetinju. Članovi CSO i ja smo izveli isti program – veče Diznijevih hitova, sa presjekom od najranijih filmova Volta Diznija, poput igranog filma „Meri Popins“, pa sve do novijih, animiranih, recimo „Aladin“, „Ljepotica i Zvijer“, „Enkanto“… Aranžer je bio iz Mostara, gosti- pjevači iz Zagreba – Danijela Pintarić i Josip Švagelj, koji su bili fenomenalni u svojim ulogama. Ja sam bio za pultom kao šef-dirigent CSO. Atmosfera je bila fenomenalna, nastup predivan, toliko je puno đece bilo koja su zaista uživala i spontano bodrila, kao na rok-koncertu, uz svaki takt muzike koju smo mi predstavili i to se nama vraćalo- cijeli orkestar je plesao dok je svirao, nevjerovatan osjećaj, podijelio je sa nama ustiske maestro Homen.

Homen Na sceni sa Danijelom Pintarić

Robert Homen je vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prepoznat je po operskom dirigovanju, ali se oduvijek bavi i popularnim muzičkim žanrovima- za svoj gušt član je benda „Gospodnetić-singersi“, gdje sa prijateljima pjeva kompozicije od renesanse do džeza i pop-muzike. Sa „Gospodnetićima“ bi volio da predstavi i „svojoj“ kotorskoj publici.

Rođen je u Kotoru 1972. godine. Muzičko obrazovanje završava u Sarajevu, smjer  – klavir, a diplomu na odsjeku “Dirigovanje” stekao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U HNK-u  niz godina djeluje kao horovođa, potom i kao stalni operski dirigent, a oprobao se i u domenu simfonijskog dirigovanja. Kao dirigent radio je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i u okviru Međunarodnog festivala KotorArt,  zatim sa HNK Split, HNK Osijek, Narodnim pozorištem u Sarajevu, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, , Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Teatro Verdi – Trst, Simfonijski puhački orkestar OSRH i dr.  Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, s kojim je osvajao brojne nagrade. Trenutno vodi zbor Židovske općine u Zagrebu – Lira.  Laureat je brojnih nagrada iz oblasti dirigovanja i režiranja opera.

/M.D.Popović/

 Foto: Privatna arhiva

Najčitanije