16 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr sci. Ljubomir Radojičić gradu poklonio vrijednu stručnu biblioteku

Ljubo Radojičić

Ugledni stručnjak Dr sci. Ljubomir Radojičić, Viši naučni saradnik Instituta “Dr Simo Milošević”, njegovu vrijednu  privatnu naučnu biblioteku i arhivu, sakupljanu decenijama,  poklonio je gradu  Herceg Novom.

Donirani predmeti  pored vrijednih knjiga, Radojičićevih studija, monografija i naučnih radova, obuhvataju novinske članke koje je pisao on i one pisane o njemu, kritike njegovih radova, elaborate, fotografije i video materijale.

“Želio sam da sve što sam godinama sakupljao, istraživao i objavljivao iz oblasti ekologije , zdravstvenog turizma I balenologije stavim na raspolaganje svima koje to interesuje ,prvenstveno  onima kojima je to struka, ali I ekološkim aktivistima”, navodi dr Radojičić.

Zbirka je izložena u opštinskoj  Ustanovi za obrazovanje odraslih “Radnički univerzitet”.

Sve će biti dostupno javnosti  uglavnom u digitalnim verzijama, jer  je Dr Radojičić ovoj Ustanovi donirao i kompjuter u kojem su pohranjeni svi podaci koji se poslednih 20 godina tiču: ekologije, zdravstvenog turizma, balneologije na području nekadašnje Jugoslavije , Crne Gore i Boke Kotorske.

Ovaj vrijedni naučni radnik je 1985 godine, na inicijativu tadašnjeg direktora Instituta Igalo prof. Dr Milutina Živkovića i prof. Dr Ljubiše Rakića, tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu, potpredsjednika SANU, upisao trogodišnje poslijediplomske studije iz oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine na grupi od 10 postidiplomaca, koja je prvi put formirana u ondašnjoj Jugoslaviji.

Akademik Rakić  je prije tri decenije, bio i mentor Radojičiću za izradu doktorske disertacije, koja je veoma visoko ocijenjena, pa je kao literatura uvrštena u udžbenik medicinskog fakulteta iz Beograda pod nazivom “Balneoklimatologija” i sastavni je dio ove stručne biblioteke.

Prof. dr  Živković je poslednji direktor Instituta koji je imao viziju razvoja Igala kao liječilišnog mjesta, pa je uporedo sa gradnjom druge faze Instituta, želio da pripremi kadrove koji će tu ideju realizovati, odnosno, zaštiti prostor Igala, isključivo za zdravstveni turizam.

Veliki dio od 250 poklonjenih knjiga datira baš iz tog perioda i predstavlja vrijedne udžbenike, priručnike i ostalu stručnu literature iz oblasti: hemije, biologije, medicine, mikrobiologije i naročito iz ekologije.

poklonjena biblioteka

Dr Radojičić napominje da mu je kupovinu jednog dijela tih vrijednih knjiga omogućio Institut “Dr Simo Milošević”.Podsjeća   “ da u tom periodu, kada kod nas još nijesu postojali fotokopir aparati,  kao ni kompjuteri i internet, pa su osim boravka u biblotekama i ručnog prepisivanja, knjige bile skoro jedini način da se dođe do potrebnih informacija ”.

Pored ovih knjiga Dr Radojičić je poklonio i 50 registratora vrlo vrijedne dokumentacije i projekata sakupljenih poslednjih 30 godina koji se odnose na opštinu Herceg-Novi i Crnogorsko primorje, a vezani su za zdravstveni turizam, morsko dobro i Ekološko društvo Boke Kotorske čiji je bio potpresjednik, ( u vrijeme kada je Dr  Mišo Lazarević bio predsjednik). U dokumentaciji  se nalazi i preko 100 Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu Crnogorskog primorja  kojima je Dr Radojičić bio recezent.

Dr Radojičić je sem svojih naučnih radova, monografija i studija, izuzetno ponosan na zbirku od preko 100 autorskih članaka i kolumni u kojima je najčešće ukazivao na ekološke probleme u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori.

Knjige, kompjuter, video materijale  I ostalu dokumentaciju koja je smještena u specijalno namijenjenu prostoriju za ovu stručnu biblioteku na Radničkom univerzitetu biće moguće stalno koristiti u radnom vremenu ove ustanove. Dr Radojičić vjeruje da će zaposleni u Službi za ekologiju Opštine Herceg-Novi koristeći ovu biblioteku imati veliku pomoć u njihovom radu.

On se  obavezao i da će pružiti  stručnu pomoć za korišćenje stručne literature,  dokumentacije i izrazio želju da  I dalje dopunjuje poklon biblioteku.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije