12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Druga Međunarodna trka Luštica Bay Uphill Race

Trka Luštica Bay Uphill Race

U nedjelju, 18. septembra očekuje se veliki sportski dan u Luštici Bay – sve je spremno za drugu po redu Međunarodnu brdsku trku za trkače i bicikliste, a registracije su već otvorene


Sportsko ljeto u Luštici Bay ulazi u završnicu, a jedno od velikih finala je Druga Međunarodna brdska trka Luštica Bay Uphill Race – u nedelju, 18. septembra, od 16 sati, okupiće se na jednom mjestu biciklisti i trkači, koji će se nadmetati u obje discipline. Domaćini su Luštica Bay i The Chedi Luštica Bay Hotel, a organizator je Multisport akademija Mayer.

Broj slotova u trci je ograničen, a ukupno će biti 20 slotova za biciklizam, 20 slotova za trčanje i 20 slotova za multisport tj. kombinovano biciklizam i trčanje. U totalnom zbiru, biće 40 startova na biciklu, 40 startova na trčanju i 60 sportista u svim disciplinama. Ukupna dužina staze je dva kilometra, sa visinskom razlikom od 180 metara i usponima koji dosežu čak i do 25 odsto nagiba. Trke se održavaju u muškoj i ženskoj kategoriji.

„Luštica Bay UPHILL trka je jedinstveno takmičenje u ovom dijelu Evrope. Od takmičara se očekuje izuzetna fizička spremnost koju će pokazati u desetak minuta, koliko je u prosjeku potrebno da se pređe ova staza bilo trčeći ili na biciklu. Iako je staza duga svega 2km, konstantan uspon za svega par minuta  svim takmičarima oduzume dah i natjera ih da ih sebe izvuku i posljednje atome energije kako bi uspješno prešli liniju cilja. Za atmosferu pored staze je zadužena karnevalska grupa „Karampana“, a inspirisaciju smo dobili sa najvećih biciklističkih trka poput Tour de Franca, La Vuelte i Giro d’Italia”, saopštio je Igor Majer, direktor trke.

„I ove sezone Luštica Bay tim je uspješno organizovao više izuzetnih internacionalnih sportskih događaja, u raznovrsnim disciplinama koji su se odvijali na moru i kopnu, odnosno na terenima u okviru našeg naselja kao i u akvatoriju zaliva Trašte. Zahvaljujući prirodnoj konfiguraciji terena na poluostrvu Luštica Bay, staza na predstojećoj trci Luštica Bay Uphill Race je veoma zanimljiva i izazovna, ali takmičari istovremeno uživaju u prizorima morskog plavetnila Jadrana i gustog stoljetnog zelenila koji pružaju dodatno nadahnuće u dostizanju cilja i prevazilaženju sopstvenih granica svakog sportiste“, rekla je Sonja Banićević, supervizor događaja u Luštici Bay.

Predstojeća trka donosi velika uzbuđenja i ozbiljne napore za takmičare, a pobjednici će biti proglašeni u sljedećim kategorijama: TOP 3 u muškoj i ženskoj kategoriji u biciklizmu, tri najbolja takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji u trčanju, kao i tri najbolja takmičara u multisport disciplini, takođe u muškoj i ženskoj kategoriji. Posebno priznanje očekuje najbržeg takmičara i najhitriju takmičarku u ukupnom vremenu u biciklizmu i trčanju, koji postaju Kralj i Kraljica brda. Pobjednicima će biti dodijeljene medalje i pehari.

Luštica Bay 

Start trke je ispred hotela The Chedi Luštica Bay, u nedjelju 18. septembra u 16 časova. Prema propozicijama trke, start je hronometarski, na svakih 60 sekundi, sa pauzom između disciplina od 60 minuta. Za takmičare koji se nadmeću u obje discipline, trčanju i biciklizmu, pauza je minimum 90 minuta.

Dozvoljene su sve vrste bicikala, odnosno mountain bike MTB, drumski, hronometarski, triatlon i drugi, kao i sve vrste prenosa. Nije propisana donja granica u težini bicikala. Upotreba električnih bicikala nije dozvoljena, niti bicikala koji su opremljeni bilo kojom vrstom motora.

Rekord staze u Luštici Bay u biciklizmu drži Goran Cerović, sa vremenom od 6:16 minuta, dok je dosadašnji rekorder u trčanju Vuk Kaluđerović, sa vremenom od 10:21 minuta. Najbolje ukupno kombinovano vrijeme do sada je zabilježio Slobodan Milonjić i iznosi 18:21 minuta. U konkurenciji dama, rekord staze u biciklizmu i kombinovano drži Jelena Tomašević, sa vremenima 9:14 minuta i 21:21 minut, dok je vlasnica rekorda u trčanju Radmila Miladinović, sa vremenom 12:05 minuta.

Na prošlogodišnoj, prvoj ediciji u Luštici Bay, učestvovali su sportisti iz regiona i evropskih zemalja, odnosno iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Holandije, ali i iz dalekih zemalja poput Kambodže, Kanade i Argentine.

Zvanične prijave za registraciju ovogodišnje trke su otvorene, a sve informacije su dostupne na linku: https://live.3hercegnovi.me/event/ULB22/register . U cijenu kotizacije je uračunata tehnička majica, startni broj, elektronsko mjerenje vremena, organizacija trke, osvježenje nakon trke i finisher medalja. Završna registracija takmičara traje do 17. septembra, do kraja dana.

Pored sportskih dešavanja, gledaoci i publika će prije, tokom i poslije trka uživati u sjajnom atmosferi na promenadi. Biće to i prilika da se posjetioci počaste nekom od odabranih delicija iz bogate gastronomske ponude u Luštici Bay, kako bi ovaj vikend na zalasku ljeta pružio ugođaj koji će ostati u sjećanju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije