20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Druga parada “Besmrtnog puka Crne Gore” održana u Tivtu – Pobjeda nad fašizmom zajednička je tekovina Rusije i Jugoslavije

Nekoliko desetina građana Crne Gore, Rusije i Srbije okupilo se večeras u Tivtu gdje je održana druga po redu parada NVO „Besmrtni puk Crne Gore“ u čast sutrašnjeg praznika- 9.maja, međunarodnog Dana pobjede nad fašizmom. Građani okićeni georgijevskim lentama, nosili su jugoslovenske trobojke sa petokrakom, zastave Besmrtnog puka i fotografije svojih predaka – jugoslovenskih partizana i pripadnika sovjetske Crvene Armije koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu i borili se u redovima antihitlerovske koalicije.

Skupu u čijoj je organizaciji NVO „Besmrtni puk“ pomogla i Organizacija boraca NOR-a – jugoslovenska opcija iz Tivta, pored ostalih, prisustvovali s  i prvi savjetnik u ambasadi Rusije u Podgorici Sergej Bublikov i konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović.

Okupljeni su organizovano u kolini, uz zvuke čuvene sovjetske ratne pjesme „Savršenaja vojna“, prodefilovali preko gradske rive Pine i kroz turističko naselje Porto Montenegro do velikog Gradskog parka u Tivtu, gdje su položili vijenac na spomenik narodnim herojima Jugoslavije – poručnicima bojnog broda Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri.

Druga parada Besmrtnog puka Crne Gore održana u Tivtu

„Predsjednik NVO „Besmrtni puk Crne Gore“ Igor Damjanovič kazao je da se Crna Gora danas nalazi u NATO savezu koji ju je bombardovao prije 20 godina.

„U tom vojnom savezu Crna Gora nije zajedno sa neprijateljima Rusije, već u tom neprijateljstvu ona nekada i barjači. Ministar odbrane Predrag Bošković prije samo nekoliko mjeseci iz Brisela je uputio Rusiji prijetnje da će oni iz NATO-a umjeti  da odgovore na svaki pokušaj destabilizacije mira u Evropi od strane Rusije.“- istakao je Damjanović. Aludirajući na  donošenje presude u slučaju „Državni udar“, on je kazao da „crnogorska vlast na Dan Evrope sprema presudu Rusiji, Srbiji i njegoševoj Crnoj Gori“.

„Neće oni moći da presude ni Rusiji, ni Srbiji ni njegoševoj Crnoj Gori, ali ni nevino optuženim ljudima koje su hapsili i koje već više od dvije ipo godine maltretiraju i ponižavaju ih. Oni će presuditi sebi, a za tu presudu na sudu istorije, neće biti pomilovanja. Čast i bruka žive dovijeka“- istakao je Damjanović.

Predsjednik OBNOR-aa Tivta Mato Brguljan govorio je o svom pretku, narodnom heroju Mašu Brgujanu iz Kotora.

Druga parada Besmrtnog puka Crne Gore održana u Tivtu

Pozdravljajući okupljene, prvi savjetnik u ambasadi Rusije u Crnoj Gori Segej Bublikov je podsjetio na izuzetan značaj koju inicijativa „Besmrtni puk“ ima u toj državi, s obzirom na ogromne žrtve koje je SSSR podnio u Drugom svjetskom ratu.

„Kroz „Besmrtni puk“ mi potomci boraca iz Drugog svjetskog ratra gajimo sjećanja na to što su oni uradli prije 74 godine. SSSR je za tu pobjedu nad Hitlerom i fašizmom platio ogromnu cijenu jer je 22 miliona naših ljudi stradalo u tom strašnom ratu“- kazao je ruski diplomata koji je juče na paradi u Tivtu sa ponosom nosio fotografije svoja dva djeda – onog po ocu koji je kao sovjetski vojnik poginuo 1942. i onog po majci koji je sa Crvenom Armijom maja 1945., umarširao u Berlin i potpisao se na zidu zgrade Rajhstga. Bublikov je kazao da mnogi danas pokušavaju da „prevare istoriju“ i smanje ulogu Rusije i SSSR-a u pobjedi antihitlerovske koalicije.

„Najbitnije je da je ta svijetla pobjeda bila zajednička, svih nas saveznika u antifašističkoj i antihitlerovskoj koaliciji. Ta pobjeda je i najveći praznik za savremenu Rusiju i mi potomci pobjednika, ne možemo to nikada da zaboravimo. Drago mi je i da smo mi Rusi, Crnogorci i Srbi danas ponovno zajedno ovdje u „Bsmrtnom puku“ na ovom svetom mjestu posvećenom dvojici palih jugoslovenskih heroja. Neka živi Dan pobjede, neka živi ovaj praznik koji nas objedinjava“- kazao je Bublikov.

On je juče u ime Ruskog komiteta veterana Drugog svjetskog rata, za očuvanje tradicija zajedničke borbe protiv fašizma, prijateljstva ruskog i crnogorskog naroda i sjećanja na veterane,  uručio posebne medalje predsjedniku Demokratske stranke jedinstva Nebojši Juškoviću i čelniku „Besmrtnog puka Crne Gore“ Igoru Damjanoviću.

Izvor:S.L

Najčitanije