11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Drugi vikend Festivala vjetra donosi bogat i zanimljiv program…

Festival vjetra – foto JK Delfin Tivat

Drugi vikend Festivala vjetra 2023 obilježiće nastavak edukativnog i zabavnog, ali i početak bogatog kulturnog programa druge edicije festivala održivog razvoja u Tivtu.

U Multimedijalnoj sali Opštine Tivat u petak od 9:30 sati počeće naučno-stručnom konferecnijom “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” u organizaciji Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Kotoru u partnerstvu sa naučnom ustanovom Univerziteta iz istog grada, Institutom za biologiju mora.

Time se nastavlja edukativni program Wind Festa, koncentrisan na teme od značaja za odrzivi razvoj Boke Kotorske, započet prošlog vikenda trodnevnom konferencijom “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam” u organizaciji JU Muzej i galerija Tivat. Podijeljena u dvije radne sesije, konferencija donosi ekspoze i rasprave o planiranju i sigurnosti pomorskog saobracaja u Boki iz perspektive pomorske bezbjednosti, ali i uticaja na ekosistem i kulturno nasljeđe bokeljskog podmorja i obala.

Petak donosi i početak kulturnog programa festivala, koji ce obilježiti otvorenje izložbe “Festival vjetra iz ugla objektiva” udruženja fotografa i likovnih umjetnika sa istočne obale Jadrana ADRIATIC ARTISTS, čija je ovo deseta kolektivna izložba. Otvorenju izložbe je u 20 sati u kompleksu Ljetnjikovca Buća, a nakon nje uslijediće koncert “Igra vjetrova” sa početkom u 21 sat, koji su za Festival vjetra 2023 u Tivtu pripremile klasične muzičarke, sestre Milica Kankaraš, harfa, i Milena Kankaraš, klarinet. Koncert će biti priređen u prostoru čiji je potencijal prepoznala i prva edicija Wind Festa- na platou između Ljetnjikovca Buća i Ljetne pozornice JU Centar za kulturu Tivat.

Tokom subote i nedjelje očekuju nas pozorišna predstava, koncert i filmski program.

Festival vjetra – foto JK Delfin Tivat

Tivatska Škola glume ,,Škart” će, na maloj sceni DTV Partizan u subotu u 20 sati, odigrati predstavu „Svileni Ocean. Nakon čega će se multimedijalni umjetnik Slavko Klikovc predstaviti kratkim filmom „Soul of nature,“ u velikoj sali Centra za kulturu u 21:00 sat. Istog dana od 21:30 održače se koncert Ritam, ples i sreća u izvođenju Svemira Lazarevića i Dejana Matovića, koji će upotpuniti vizualni efekti koje priprema internacionalni umjetnik DVJ Shimbo, koji je “obojio” prošlogidišnji nastup Darka Rundeka i Ekipe, kojim je prošle godine na Pinama otvoreno prvo izdanje Wind Festa.

U nedjelju na repertoaru Festivala vjetra su igrani filmovi, čiju selekciju, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, donosi JU Gradska biblioteka Tivat. Film “Solaris” iz 1972. godine publika će moći da gleda od 18 časova, dok će film ,,Građanin Kejn” biti emitovan od 21 čas, u sali DTV Partizan.

Kompletan program Festivala vjetra je besplatan.

Najčitanije