19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Društvo prijatelja dubrovačke starine počinje uređivati tvrđavu na Prevlaci

Prevlaka – foto dubrovniknet.hr

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine najavljuju da će tokom ovog mjesca početi podizati skelu i otpočeti sa radovima na obnovi austrougarske tvrđave na Prevlaci, ulaz u Bokokotroski zaliv.

“Jasno je kako će i 2019. u radu Društva prijatelja dubrovačke starine biti ista kao i mnoge dosadašnje – plodonosna i vrijedna pažnje i divljenja zbog želje očuvanja baštine za generacije koje dolaze. Radujemo se početku radova na obnovi Tvrđave na Prevlaci – kazao je Niko Kapetanića, predsjednika Društva prijatelja.

Tvrđava Punta Oštro
Tvrđava Punta Oštro foto Boka News

Država Hrvatska je nekadašnji vojni objekt na rtu Oštro prepustila Opštini Konavle koja je u dogovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine otpočinje obnovu, a planirano je otvoriti muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

Ponta Oštro
Photo: Boka News – Prevlaka – Punta Oštro

“Ovim Prevlaka prestaje biti tačka neprijateljstva. Na nju dolaze prijatelji iz Društva prijatelja dubrovačke starine koji znaju kako očuvati povijesne vrijednosti”, istaknuo je ranije Ministar državne imovine Goran Marić te izrazio nadu da će Prevlaka s novim sadržajem postati najposjećenija tačka Republike Hrvatske.

Tvrđava Punta Oštro foto Boka News

”Mi tamo planiramo napraviti respektabilni muzej, austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatsku komponentu, na kraju krajeva sad smo u EU i da učvrstimo malo te odnose. Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom”, rekao je Kapetanić koji nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna.

Najčitanije