7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Država bez kanadera, osuđena na propast, a vatrogasci na iznurivanje

Požari u Boki Kotorskoj avgust 2022.- foto Boka News

Kilometarski požari od Herceg Novog do Kotora spustio se do Kamenara, bez ozbiljnije pomoći ugasiti se ne može


Požar koji je prije četiri noći izazvan udarom groma u Bjelskim Kruševicama, ali sa kotorske strane, ne samo što se prekjuče proširio i na područje opštine Herceg Novi, zahvativši Bjelske Kruševice, Repaje i Bunoviće, već se tokom noći spustio i do Kamenara, pa se s pravom može reći da Boka gori.

U ovom trenutku, čitavi kilometri su zahvaćeni vatrom.

Prema riječima Zlatka Ćirovića, komandira Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, tokom cijele noći dvadestak pripadnika novske Službe, sa tri vozila, dobrovoljci, lovci i mladići dobrovoljci gasili su vatru, svim raspoloživim sredstvima. No nevolja je, što je pojas širok preko 5km iznad Bijelskih Kruševica i Kamenara.

– Prekjuče je vatra prešla i na Repaje. Duvala je i jaka bura tokom noći. Požar je prilično visoko, gusta je vegetacija. Za sada nisu ugrožene kuće, ali vatra je udaljena od njih samo 150 do 200 metara, pa ako vjetar okrene ka njima može biti rizično- kazao je Ćirović.

Takođe, hercegnovski vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana pomagali i kolegama u Kotoru.

Ustupili su bazen koji je bio postavljen u Luci u Risnu kako bi helikopter Vojske Crne Gore zahvatao vodu i gasio požar u prvom naletu iznad Perasta, a onda iznad Bijelskih Kruševica i Stoliva.

Ćirović podvlači da se ovakav požar ne može ugasiti bez pomoći iz vazduha, kiše ili vazduhoplova.

Ima naznaka da bi u gašenju požara tokom dana primogao kanader iz Hrvatske.

– To bi bilo odlično, ali ne mogu, a da ne primjetim da kada je Herceg Novom ponuđena pomoć iu Hrvatske za gašenje požara iznad Žvinja, onda su prepreka bile zakonske procedure. Sada se izgleda drugim kanalima, preko crnogorskog Ministarstva vanjskih posolova, može i skratiti procedura i vidjećemo hoće li doći hrvatski kanader. Najednom preko Direktorata više nisu potrebne procedure?! U redu, samo da svi imamo isti tretman. Međutim, svi smo zapravo ugroženi ukoliko država konačno ne shvati da su nam neophodna dva kanadera i da je to prioritet. Štete od požara su neprocjenljive po čitav eko sistem. Zapomažemo deset godina, ali izgleda  uzalud – rezigniran je Ćirović.

Kometarišući vijest da je u Herceg Novom policija lišila slobode L.R. ( 19), piromana koji je u Novom izazvao čak 10 požara, kaže da imaju odličnu saradnju sa policijom, ali da sumnja da je u izazazivanje požara uključeno više od jednog lica.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije