16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Država nije u stanju ili ne želi da spriječi nelegalnu gradnju

Gradnja – Oblatna – foto S.L

Uprkos višestrukim zahtjevima i prijavama kompanije Luštica Development, koja na sedam miliona kvadrata iznajmljenog državnog zemljišta na poluostrvu Luštica realizuje najveću stranu grinfild investiciju u Crnoj Gori – 1,1 milijardu eura vrijednu gradnju čitavog novog turističkog naselja Luštica Bay, država i njeni organi već mjesecima nisu u stanju ili ne žele da spriječe bespravnu gradnju objekta koji se nalazi u neposrednom susjedstvu jednog od najatraktivnijih djelova budućeg turističkog kompleksa u uvali Oblatna u Krtolima kod Tivta.

Građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) do sada nije uspjela ili nije htjela da zaustavi gradnju novog velikog stambenog objekta koji niče u blizini poznatog kupališta Almara Beach u uvali Oblatna. Objekat se gradi na katastraskoj parceli 1085/140 KO Radovići, a prve prijave o nelegalnom izvođenju pripremnih građevinskih radova na tom placu poslate su još u aprilu prošle godine.

Parcela koja se nalazi uz sami lokalni put koji vodi kroz cijeli budući kompleks Luštica Bay u pravcu rta Tri krsta i ponte Kočište, je inače, površine samo 333,5 kvadrata, što je po važećim urbanističkim parametrima u Tivtu čini nedovoljnom da bi se na njoj uopšte mogao graditi bilo kakav stambeni objekat.

Komunalna policija Opštine Tivat je postupajući po prijavi građana, još početkom aprila prošle godine izašla na lice mjesta i po zapisniku koji je sačinio rukovodilac sektora Komunalne policije Gvozden Balšić tom prilikom tamo zatekla radnike i operativu građevinske kompanije “Braća Magud” iz Grblja kako pikamerom razbijaju stijensku masu, ravnaju plac i pripremaju ga za gradnju stambenog objekta. Budući da nije nadležna za bespravnu gradnju, Komunalna policija je službenu zabilješku sa fotografijama načinjenim prilikom kontrole 5. aprila poslala nadležnom državnom organu, Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje MEPU-a.

Međutim, državna građevinska inspekcija, koja je pod direktnom kontrolom MEPU kojim rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović (URA), je 19. aprila obavijestila Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat da je njihov inspektor Veljko Roganović 13. aprila izvršio inspekcijski nadzor i konstatovao da na spornoj parceli “nije započeta izgradnja bilo kakvog objekta”.

Zbog toga je urbanističko-građevinska inspektorka MEPU Dragana Konatar, pozivajući se na Zakon o upravnom postupku, ovaj slučaj vratila Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji Tivta “na dalje postupanje iz okvira vaše nadležnosti”.

Ping-pong sa pozivanjem na navodnu nenadležnost državne Građevinsko-urbanističke inspekcije i “guranjem” nenadležnom organu – opštinskoj Komunalnoj inspkeciji i Komunalnoj policiji da spriječi bespravnu gradnju na koju je upozoravao i strateški strani investitor, jer Luštici Development itekako smeta da se, mimo važećih prostorno-plansih dokumenata za prostor na kojem oni grade preko milijardu eura vrijedan novi turistički grad, u neposrednom komšiluku prave bespravni objekti, do danas je međutim, rezultirao samo činjenicom da su radovi na placu pored Oblatne nesmetano nastavljeni i intenzivirani.

Luštica Development je krajem decembra i fotografski dokumentovala izvođenje građevinskih radova koje inspekcija MEPU ne vidi – prisustvo velikih miksera i pumpi za beton, te radnika koji izlivaju zidove novog objekta. Stoga je menadžment te kompanije od Vlade Crne Gore 26. decembra i zvanično zatražio da kabinet premijera Dritana Abazovića (URA) reaguje i konačno spriječi nelegalnu gradnju u kontakt-zoni kompleksa Luštica Bay, odnosno da se Vlada konačno pozabavi onim što njeno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma očito neće ili ne želi da odradi.

Inače, prostor u okruženju uvale Oblatna gdje se gradi ovaj bespravni stambeni objekat do sada je u najvećoj mjeri bio netaknut, sa izuzetkom jedne manje kuće sa donje strane puta, a koja je takođe nelegalno napravljena prije nekoliko godina. Taj objekat se navodno, nezvanično dovodi u vezu sa ljudima bliskim bivšem dugogodišnjem direktoru JP Morsko dobro Rajku Mihoviću (DPS). Nakon prijave od kompanije Luštica Development, na teren je ponovno krajem decembra izašla i Komunalna policija Opštine Tivat, iako zaustavljanje bespravne gradnje po zakonu nije u njenoj, već nadležnosti Građevinsko-urbanističke inspekcije MEPU. Komunalna policija opet je sačinila novu službenu zabilješku i uputila je Građevinsko-urbanističkoj inspekciji.

Sporna parcela upisana na Bojanu Šaković u junu 2021.

Parcela, ali i buduća vila na njoj, vode se na Bojanu Šaković, suprugu Aleksandra Aca Šakovića, koji godinama slovi za bezbjednosno interesantno lice.

Šaković je u ranijoj izjavi “Vijestima” u maju kazao da ta parcela, a time i buduća nekretnina, više nije u njegovom vlasništvu i da u Tivtu ne gradi ništa.

”Tamo niti imam, niti gradim ništa. To je dezinformacija”, kazao je on.

Šaković je potvrdio da se sporna nekretnina u katastru vodi na njegovu suprugu Bojanu, ali tvrdi da je to zbog činjenice što nakon prodaje nije prevedena na kupca.

”Vodi se na nju, ali mi sa tim nemamo ništa. U Podgorici sam, to me ne interesuje. Ja sam to prodao, ali je i taj čovjek prodao. Nisam dužan da vodim istragu. Kažem vam da nije moje i da ne gradim ništa, a vi što mislite radite”, rekao je on.

Prema podacima Uprave za nekretnine, sporna parcela upisana je na Bojanu Šaković sredinom juna 2021. godine. Navodi se da se na parceli nalazi porodična stambena zgrada (građenje), a u rubrici “opis prava” stoji da “nema dozvolu, nema građevinsku dozvolu”.

Najčitanije