4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovačka pivovara podijelila recept za pivski kvasac

pivski kvasac – foto HRT

Budući da je u posljednje vrijeme u trgovinama postalo gotovo nemoguće naći kvasac, Dubrovačka pivovara priključila se brojnim domaćim pivovarama koje su odlučile pivski kvasac podijeliti građanima.
Otkrili su i tajnu kako od jedne doze napraviti vlastitu nepresušnu zalihu svježeg kvasca.

U prodavaonicama diljem Hrvatske, pa tako i u Dubrovniku, vlada nestašica određenih namirnica, osobito – kvasca. Dubrovačka pivovara svoj je pivski kvasac stoga odlučila podijeliti građanima.

– Naše kolege iz pivovara drugih po Hrvatskoj su već počele sa tim, mi smo čekali da nam pivo koje smo skuhali za Dubrovački polumaraton sazrije da možemo iskoristiti taj kvasac da ga možemo ovako dijeliti ljudima. Evo sad je došlo to vrijeme, di smo ga napunili u čašice i podijelit ćemo ga danas ljudima, istaknuo je glavni pivar Dubrovačke pivovare Mario Cvitković, piše HRT.

pivski kvasac – foto HRT

– Obišla sam sve radnje, zbog kvasca, nema ih nigdje i tu vidim dijele kvasac, tako da je fenomenalno, baš njima hvala. Bravo!, sretna je Olga Violić.

Pivski kvasac može se upotrebljavati kao i običan, svježi kvasac – za kruh, kolače, pa i tradicionalno jelo u vrijeme Uskrsa – sirnicu. Najbolje od svega jest to što se, uz malo znanja, jedna doza može pretvoriti u neiscrpnu zalihu svježeg kvasca.

– Praktički ga se može, ja to kažem, hraniti, jer to je živo biće. Možemo ga iskoristiti pola danas. Primjerice, sad nahranimo ovu količinu, iskoristimo pola za malu štrucu kruha, pola nahranimo, iskoristimo opet sutra, uzmemo pola od toga i svaki dan ga množimo i pečemo kruh.

– I čime ga se hrani?

– Pa njegova hrana je šećer bilo koje vrste, najčešće je to brašno, u ovom slučaju najpogodnije.

Pojedini pivari destilacijom su počeli pretvarati pivo i u sredstva za dezinfekciju. No svi se nadaju da će uskoro ipak nastaviti proizvoditi svoje tekuće zlato.

Najčitanije