15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovčani proslavili 1051. Festu svetog Vlaha

Festa Sveti Vlaho – foto Hina

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom Dubrovčani su u petak proslavili 1051. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.

Misno slavlje pred katedralom predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, koji je u propovijedi pozvao na molitvu za prestanak progona kršćana u svijetu i poštivanje čovjekovog dostojanstva, slobodu izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja.

Vukšić je rekao da je sveti Vlaho bio divan u svjedočenju za Krista i u služenju braći i sestrama, trpljenju i vršenju volje Božje sve do smrti.

“Sveti Vlaho je bio postojan svjedok Kristov. Nasilno mu je oduzet život samo zato što je bio vjeran volji Božjoj i svojoj savjesti. Stoga, dok mu se utječemo i molimo da, po zagovoru kršćanskih mučenika, prestane svaki progon i da se posvuda poštuje čovjekovo dostojanstvo, osigura sloboda izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja, ne smijemo zaboraviti nikoga od ljudi koji, dok ovdje u slobodi slavimo, bilo gdje u svijetu, trpe zbog svojih uvjerenja ili vjere koju ispovijedaju”, poručio je Vukšić, podsjetivši na podatak da je u 2022. u svijetu zbog vjere progonjeno 360 miliona kršćana.

Festa Sveti Vlaho – foto Hina

“Pokušajmo stoga ponizno razmišljati na koji način je primjer svetoga Vlaha u ovo vrijeme poučan glede naše želje: Nasljedovati primjer Božjega svjedoka te postojano ispovijedati kršćansku vjeru i u pogiblima uvijek osjećati njegovu zaštitu”, istaknuo je mons. Vukšić.

U svečanim odijelima na misi su sudjelovali ovogodišnji festanjuli, pomorac kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo.

Festi su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, državni tajnici te velik broj hodočasnika.

Festa je otvorena u četvrtak popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred Crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.

Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije