13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, biografske literature, etnologije, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Čedo apokalipse  provokativan je roman autorke Viržini Depent. Ona nam oslikava mračnu stranu urbanog podzemlja, i razobličava licemjerje srednje klase. Valetnin, problematična 15-godišnjakinja, nestala je u Parizu. Dvije privatne detektivke – Hijena, nemilosrdna isljednica opsjednuta seksom, i Lusi njena pasivna i gotovo neupadljiva pomoćnica – pokušavaju da je nađu. Tokom potrage koja ih vodi do Barselone, upoznaju niz mutnih likova, otrivajući mučne detalje iz života Valentin i onih koji je poznaju. U ovom brzom trileru Depent kombinuje oštru društvenu kritiku i romansu. Izdavač je Booka.

Carica Sisi autorke Điđi Grifis roman je inspirisam Netfliks serijom. Priča je ovo o snažnoj ženi koja je postigla nemoguće. Godine 1853. bavarska princeza Helen vrijedno se sprema za udaju za cara Austrije Franja Josifa. Za to vrijeme, njena mlađa sestra Elizabeta, poznata kao Sisi, sanja o romantičnoj ljubavi i uglavnom provodi vrijeme tako što jaše, šeta šumom ili crta. Ona zna da je život nešto više od svečanih zakuski i korseta. Ali kad se Sisi i Franc slučajno sretnu u vrtovima palate, daleko od radoznalih očiju i nemilosrdne kritike dvora, shvataju da se njihova privlačnost ne može poreći. Izdavač je Vulkan.

Nasleđe Rima – Evropa i Mediteran od 400. do 1000. godine Krisa Vikama knjiga je koja predstavlja hrabar pokušaj da se period evropskog srednovjekovlja rasvijetli iz ugla političke, društvene i kulturne istorije, sa posebnim fokusom na to kako su se tokom ovog perioda mijenjali obrasci političkog i ekonomskog organizovanja u zapadnoj i istočnoj Evropi te u islamskom svijetu, od Bliskog istoka do Španije. U knjizi su predstavljeni ne samo rezultati novih tendencija u istoriografiji već i u arheologiji i drugim srodnim oblastima koje posljednjih decenija korjenito mijenjaju naše viđenje srednjeg vijeka. Izdavač je Clio.

Zora je svanula autobriografija je Nede Ukraden, žene čija muzička zvijezda ne tamni evo već decenijama. Bogata karijera, kao i njen život ispunjen sjajnim hitovima, tiražima ploča, koncertima, priznanjima, ali i tragičnim događajima, nalazi se u ovoj knjizi s mnoštvom autentičnih fotografija iz raznih perioda života, knjizi koja je dobila naslov po internacionalno poznatoj pjesmi Zora je svanula. Pratimo njen životni put od djetinjstva u Imotskom, muzičkih početaka, prvih hitova, školovanja u Sarajevu, dolaska u Beograd, pa do današnjih dana. U knjizi u i tekstovi svih značajnijih pjesama Nede Ukraden. Izdavač je Alo media system.

Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim knjiga je Milice Živadinović. U potrazi za objašnjenjem porijekla i značenja ornamenata na pirotskom ćilimu autorka nam, na srpskom i engleskom jeziku, pruža temeljan uvid u tradiciju ženskog zanata. Rijetke i pažljivo odabrane fotografije prvi put su sakupljene specijalno za ovo luksuzno izdanje. Ljepota, sklad i majstorstvo izrade ćilima danas inspirišu i zadivljuju, a njihova esetetika oplemenjuje savremeni enterijer. Ova knjiga, uz uvažavanje bogate literature i rezultata interdisciplinarnih istraživanja, likovnoj i simboličkoj formi pirotskih ćilima udahnjuje novi život. Izdavač je Laguna.

Prvi put Kameron Land duhovita je i iskrena priča za tinejdžere o prvim ljubavima i prijateljstvima, i o tome kako je najvažnije da ih sami biramo. Kili je upravo napunila 18 godina i jedina je u svom društvu koja nije još imala intimni odnos. Ona želi da to bude sa nekim kome vjeruje, i ko joj se zaista dopada. Problem je što sve dječake iz svoje škole poznaje oduvijek, i zato joj je malo teško da se zaljubi u tipa kojeg je gledala kako jede voštane bojice u vrtiću. A onda u njen život ulazi Din, koji ne samo da izgleda kao da je sišao sa filmskog postera, već i vozi motor, flertuje sa lakoćom, a možda mu se čak i ona dopada. Izdavač je Vulkan.

Hajde da otkrijemo kako nastaje hrana knjiga je većeg formata i u tvrdom povezu, namijenjena je mlađim čitaocima, a njeni autoru su Andrea Minoljo i Federiko Marijani. Uz mnoštvo zanimljivih ilustracija saznaćemo na primjer da se vanila pravi od orhideje, a da su kokice koje jedemo u bioskopu zapravo eksplodirana zrna kukuruza. Autori će nas kroz jasne tekstove upoznati sa uzgojem sirovine, te kako izgleda njihova fabrička obrada i kako se proizvodi pakuju. Uz ovu knjigu proputovaćete nevjerovatan put od berbe do našeg tanjira. Izdavač je Vulkan.

* Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije