25 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik 2021. uvodi taksu za goste s cruisera

Dubrovnik-Kruzeri

Hrvatski sabor u četvrtak je usvojio reformski paket turističkih zakona kojim se između ostalog dozvoljava jedinicama lokalne samouprave naplata turističke takse za brodove na međunarodnim putovanjima, takozvane cruise pristojbe, piše duList.

-Grad Dubrovnik će kao što smo to i najavili 2021. godine početi s naplatom navedene pristojbe. Pohvale Ministarstvu turizma i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odlučnosti i razumijevanju da se podrže Gradovi koji su inicirali novinu u zakonu – istaknuo je na društvenim mrežama gradonačelnik Mato Franković.

Inače, jedinice lokalne samouprave mogle bi same odlučiti žele li uvesti ovu pristojbu i u kojem iznosu. Grad i građani, istaknuo je jednom prilikom Franković, svakako će imati koristi jer bi se već s pristojbom od dva eura po gostu s cruisera mogla ostvariti dobit od oko 12 milijuna kuna koje bi Grad uložio u ceste na svom području. Grad će na vrijeme obavijestiti cruise kompanije kako bi novu pristojbu mogle ukalkulirati u buduću cijenu. Jedno od pitanja je i kako kako operativno provesti naplatu, a gradonačelnik je predložio da se to obavlja putem cruise agenata, kojima bi gradovi izdavali račune. Ostalo je i dalje otvoreno pitanje naplaćivati pristojbu po gostu ili po brodu, s tim da bi brodovi bili razvrstani u kategorije sukladno broju putnika.

Izvor:dulist

Najčitanije