1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik ograničava broj apartmana

Dubrovnik 2022. – foto Boka News

Apartmani su jedan od najboljih izvora prihoda u Dubrovniku. S druge strane, stanovnici sve teže pronalaze mjesto za život na području grada.

Novi Zakon o turizmu uskoro će omogućiti lokalnim vlastima da ograniče broj turističkih ležaja. Dubrovački gradonačelnik već je najavio da u stambenim zonama više neće biti moguće dobiti dozvole za nove apartmane.

Od 49.000 smještajnih kapaciteta u Dubrovniku, više od 35.000 u nekom je obliku privatnog smještaja. Samo u posljednje tri godine, broj ležajeva povećao se za 4.000. Stanovi se prodaju prije samog početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. Novim Zakonom o turizmu lokalne vlasti moći će uvesti ograničenja, piše HRT.

– Stečena prava se ne mogu dirati, dakle, ako me pitate da li se mogu sada poništavati neka rješenja za obiteljski smještaj – ne. To su stečena prava, ali se može u budućnosti planirati, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Dubrovački gradonačelnik među prvima je objavio da uvođenjem novog Zakona više neće biti novih dozvola za apartmane, osobito u stambenim zonama, ali je najavio i rekategorizaciju. Garaže i podrumi više se neće moći iznajmljivati kao apartmani.

– Ono što mi ne želimo raditi je oduzimati stečena prava ljudima koji već iznajmljuju, već rekategorizacijom utvrditi što je ono što je uistinu za iznajmljivanje, a što je ono što ne može dobiti svoju kategorizaciju i ne može se više iznajmljivati kao apartman, kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Tržište i kapital, ističe, trenutačno nadjačavaju demografiju. Tko već ima nekoliko apartmana, lakše si priušti još jedan.

– Omogućiti nove dozvole isključivo domaćim ljudima imalo bi smisla. Ako je cilj ograničiti kapital, može se po obiteljskom stablu, kako se sada i dodjeljiva kategorizacija, ograničiti broj smještajnih jedinica po obitelji i na taj način povući limit, rekao je Nino Dubretić, vlasnik agencije za privatni smještaj u Dubrovniku.

Dubrovčani teško dolaze do nekretnine, bez obzira na to je li riječ o kupnji ili dugoročnom najmu. No, ograničavanje broja apartmana dočekuju s oprezom.

Dubrovnik živi od turizma, no, ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a građani će živjeti na periferiji.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije