25 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – otvoren Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva

Mediteranski sajam – foto Hina

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, 22. po redu, i ove godine se održava u hotelu Rixos Premium Dubrovnik, a svečano je otvoren juče.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja, izlagači iz cijele Hrvatske će predstaviti svoje domaće proizvode koje će zainteresirani moći kupiti. Tu su još i rasprave, predavanja, zabavni programi, gastro showovi…

“Veseli nas pregršt proizvoda, svake godine se vidi napredak, što nam i jest cilj – da Hrvatska krene tim putem jer zdrava prehrana jednostavno nema alternativu. Sve drugo je upitno. Ako se zdravo hranimo, to znači kako će zdravlje i izlaziti iz nas i obratno”, izjavio je voditelj Sajma Vedran Kraljević dodavši kako je važno da se na policama butiga svašta može vidjeti, ali je važna struktura proizvoda i činjenica kako bi ‘kupac trebao kupovati proizvod, a ne proizvod kupca’.

Vedran Kraljević – Foto Dubrovačkidnevnik

Apelirao je i na kupnju hrvatskih proizvoda koje proizvode ‘vrijedni ljudi koji žive na selu’. Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić kazala je kako je cilj ovog događaja poticanje zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, možda sada više nego ikada.

“Dakle, 7. veljače je Europski parlament usvojio uredbu o novim genomskim tehnikama za europsku poljoprivredu i proizvodnju hrane. GMO nam ulazi ne na mala nego na velika vrata, stoga smo htjeli otvoriti raspravu, vidjeti kako će to utjecati na hrvatsku poljoprivredu i na naše zdravlje”, kazala je Trojić govoreći o raspravi koja je jutros održala u sklopu Mediteranskog sajma upravo na tu temu.

Miroslav Drašković ispred Turističke zajednice grada Dubrovnika istaknuo je kako im je čast davati podršku ovom projektu čitav niz godina.

“Koncept od polja do stola je nešto što je trend u cijelom svijetu i mislim kako to relativno uspješno pratimo. Dubrovnik je vodeća turistička destinacija u Hrvatskoj i kao takav prepoznat u cijelom svijetu, tako da je i ovaj gastronomski dio koji se odnosi na koncept pod polja do stola uklopljen u priču o održivosti”, izjavio je Drašković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je ovo jedan od susreta zelene i plave Hrvatske.

“Mi smo kao županija prepoznati svuda kao turistička, što i jesmo, ali i kao poljoprivredna – sa snažnom poljoprivredom u Neretvanskoj dolini, marikulturom, maslinarstvom, pčelarstvom i brojnim OPG-ovima koji su postigli zavidne uspjehe. Veliki udio naše proizvodnje je upravo ekološka proizvodnja”, izjavio je Dobroslavić te proglasio Sajam otvorenim.

Izvor:Hina

Najčitanije