27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeli trodnevni ruski predsjednički izbori

Izbori Rusija Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Ruski glasači počeli su u petak ujutro izlaziti na birališta, na trodnevne predsjedničke izbore koji će Vladimiru Putinu sasvim sigurno donijeti još jedan šestogodišnji mandat na vlasti budući da nema pravih protukandidata.

Glasovanje u najvećoj državi na svijetu počelo je otvaranjem biračka mjesta na ruskom dalekom istoku. Izbori u zemlji koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajat će do nedjelje navečer, kada se u 20 sati po lokalnom vremenu zatvaraju posljednja biračka mjesta u Kalinjingradu na Baltičkom moru.

Prve prognoze očekuju se odmah potom.

Ruske državne anketne agencije već su predvidjele da će 71-godišnji Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i traži peti mandat, dobiti više od 80 posto glasova. To bi za njega bio najveći rezultat ikada.

Putin ima tri formalna suparnika, što izborima daje privid vjerodostojnosti. Ali oni ne samo da nemaju šanse, već imaju i političke stavove koji su naklonjeni Kremlju i obično podržavaju Putina.

Kandidatima koji su se izjasnili protiv Putinova rata u Ukrajini zabranjena je kandidatura.

Za najvišu dužnost uz Putina natjecat će se Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i član kluba Novih ljudi; Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR); i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Glasanje se odvija i u okupiranim ukrajinskim regijama koje je Rusija prisilno anektirala referendumom.

Izborni promatrači iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nisu pozvani da prate izbore.

Moskva procjenjuje da broj birača s pravom glasa u Rusiji iznosi 112 milijuna – ali ta brojka zapravo uključuje 4,5 milijuna ljudi u okupiranim dijelovima ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona. Osim toga, dva milijuna Rusa koji žive u drugim zemljama ima pravo glasa.

– Ponosna sam jer odlučujemo o svom vodstvu. Ovo je lekcija i za naše unuke, rekla je Elena Melnikova, stanovnica Jakutska.

– Uvijek glasam jer je to građanska dužnost. Moramo biti odgovorni jer o tome ovisi naša budućnost, dodala je Evdokija Vsilieva, stanovnica Jakutska.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije