15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – otvorena izložba “Novac Dubrovačke Republike“

Novac Dubrovačke Republike – Foto Hina

U novom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) na Gundulićevoj poljani u Dubrovniku je u ponedjeljak otvorena izložba “Novac Dubrovačke Republike”, s tristo kovanica iz zbirke hrvatskog kolekcionara Marka Šarinića.

Predsjednik DPDS-a Vedran Kosović rekao je na otvaranju da je Dubrovnik dobio novi kulturni i edukativni javni prostor, koji je DPDS uredio nakon što ga je 2018. godine za Grad Dubrovnik kupio pravom prvokupa od jedne banke za tadašnjih devet milijuna i 750 tisuća kuna.

“Tada se još nije govorilo o održivom turizmu. Bio je to velik iskorak. Ovaj će prostor biti otvoren za sve domaće ljude, ali i goste grada, a izložba je opipljiva poveznica s Dubrovačkom Republikom. To je uspjeh svih uključenih u ovaj projekt, a kroz koji predstavljamo rad Društva“, poručio je Kosović.

Kolekcionar Marko Šarinić rekao je kako je izložba plod dogovora s DPDS-om nakon više desetljeća prikupljanja zbirke.

“U zbirci su zastupljene sve vrste dubrovačkog novca, od najranijih kovova iz 14. stoljeća pa sve do posljednje kovanice iz 1803. godine. Izloženo je ukupno dvadeset vrsta novca koji je Dubrovačka Republika kovala, od čega devetnaest redovnih te jedan falsifikat koji je Republika puštala u opticaj u drugim zemljama, prvenstveno u Otomanskom carstvu. Vidio sam brojne numizmatičke zbirke u muzejima, ali u nijednom nije na tako vrhunskoj razini“, istaknuo je Šarinić.

Idejni začetnik Niko Kapetanić istaknuo je da se dubrovački novac kovao više od pola tisućljeća, a dubrovačka je kovnica najduže trajala na povijesnom hrvatskom prostoru.

“Spominje se u Statutu 1272. godine, dok je posljednje kovanje bilo pred kraj Republike. Mi u DPDS-u smo bili razočarani što su dubrovačka numizmatika te dubrovačka kovnica i njene kovanice potpuno zapostavljeni, a riječ je o vrlo važnom segmentu dubrovačke državnosti“, rekao je Kapetanić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se još jednom potvrdila važnost sinergije DPDS-a i Grada Dubrovnika, jer je vrijedan prostor kupljen donacijom Društva Gradu, a potom je Grad Društvu prostor dao na korištenje bez naknade.

“Ovim smo postigli dodatnu disperziju ponude povijesne jezgre, a istodobno predstavljamo bogatu dubrovačku povijest. Imati novac bio je znak slobode i samostalnosti. Sve je to imala Dubrovačka Republika i to predstavljamo s punim pravom“, rekao je Franković.

Izvor:Hina

Najčitanije