15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik- Prva brza brodica za hitnu medicinsku službu predana Lučkoj kapetaniji

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji

Prva od šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu u utorak je u dubrovačkoj luci Gruž svečano predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  Maja Grba-Bujević izjavila je kako su projektom brzih brodica objedinjeni spašavanje na moru s hitnim medicinskim prijevozom.

„U sklopu istog projekta smo ispostave hitne medicine na otocima u županiji opremili medicinskim analizatorima krvi pa će liječnici moći zaključiti treba li pacijent ići u bolnicu. Brod je nepotopiv, a opremljen je po standardu hitne medicine. Uvjeti su jednaki vozilima hitne pomoći“, rekla je Grba-Bujević.

Dodala je kako ministar zdravstva Vili Beroš nije mogao nazočiti predaji brodice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

„Zaista mu je žao što nije ovdje, rekla je i dodala da je “nažalost vjetar  blokirao cijelu Hrvatsku pa tako i dubrovačku zračnu luku“.

Dobroslavić: Brze brodice nadopuna hitne pomoći u najjužnijoj županiji, gdje je već osigurana helikopterska služba.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je projekt brzih brodica odlična nadopuna zdravstvene zaštite i hitne medicine u najjužnijoj hrvatskoj županiji, gdje je već osigurana cjelogodišnja helikopterska služba.

„Sad smo to nadogradili kvalitetnom brodicom za intervencije na otocima i dijelu priobalja. Unatoč svim izazovima, zdravstvo je kvalitetno i pružamo građanima ono što očekuju“, izjavio je župan.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Dubrovnik kao turističko središte, sa svojim Elafitskim otocima, posjećuje velik broj ljudi pa je ovo iznimno važno i za zdravstvenu sigurnost posjetitelja.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić izjavio je kako stanovništvo otoka može mirno spavati, jer brodica može svoj zadatak obaviti i po najgorim vremenskim uvjetima, a pritom se zadržava sigurnost pacijenta, medicinskog tima i posade.

„Brodica je neophodna za kvalitetan rad i ostvarenje standarda ‘zlatnog sata’. Potpuno je medicinski opremljena, jednako kao naša vozila“, rekao je Lulić.

Brodicu u vlasništvu Ministarstva zdravstva koristit će Lučka kapetanija Dubrovnik, a lučki kapetan Mato Kekez istaknuo je kako će kapetanija nastojati opravdati povjerenje u korištenju brodice.

Brodica od aluminija duga je 14,7 metara i široka četiri, a opremljena je s dva motora od po 622 Kw. U boljim vremenskim uvjetima može ostvariti najveću brzinu od 40,7 čvorova, dok je putna brzina od 30 do 35 čvorova.

Preostalih pet brodica bit će do kraja godine predano lukama na Malom Lošinju i Rabu te u Zadru, Šibeniku i Supetru.

Brodica je izrađena u šibenskom brodogradilištu Iskra u sklopu 10,1 milijuna eura vrijednog projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe“, koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. EU u suradnji s Ministarstvom mora, pomorstva i infrastrukture i HZHM.

Izvor:Hina

Najčitanije