18 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – naplata takse svakom gostu s kruzera?

 

Dubrovnik – foto Boka News

Lani je u Dubrovnik uplovilo 414 kruzera s gotovo 733 000 putnika. Ove će ih godine biti i više. Drukčijom preraspodjelom i rasporedom dolazaka pokušavaju se smanjiti gužve u Gradu tijekom njihova boravka. Poboljšanju infrastrukture bi svakako pridonijela i cruise taksa o čijem se uvođenju govori ovih dana.

Dubrovnik bi mogao početi od 2021. naplaćivati pristojbu svakom gostu s kruzera. Riječ je o tzv. cruise taksi koju su već najavili CLII – međunarodnom udruženju cruise kompanija.

– Prve informacije od krovne njihova udruženja nisu drastične, oni su u tom smislu zahvalni da primjena toga definitivno pođe što kasnije tako da eventualno brodari mogu napravit svoje kalkulacije, ukalkulirat taj trošak, kazao je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Cjelokupni prihod bio bi namijenjen poboljšanju gradske infrastrukture.

– Mi sada izdvajamo godišnje negdje oko 14 i po milijuna kuna za održavanje cesta, što znači da bi u budućnosti taj prihod koji bi uprihodovali, a otprilike bi bio sličan kad bi taksa bila 2 eura po gostu, bio negdje oko 14 milijuna kuna, i mi bi taj prihod namijenili isključivo za održavanje cesta na području Grada, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

S ovakvim se prijedlogom slažu i “Srđevci” koji su i inače vrlo angažirani oko poteškoća kruzerskoga turizma u Gradu.

Cruise takse se tek trebaju naći u Zakonu o pružanju turističkih usluga, a o njihovom uvođenju bi, uz Dubrovnik, mogli odlučiti i drugi gradovi u koje pristaju kruzeri – Split, Zadar te Vukovar.

Najčitanije