12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović: Dosta je bilo cirkusa SPC-a, moraće da bude ono što joj pripada – vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga

Milo Đukanović – press

Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet u vlasništvu države, koliko god se neko tome protivio, poručio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na konferenciji za novinare na Cetinju povodom dvije godine od stupanja na dužnost.

On je komentarišući posljedice usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

“Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zamijeni zakone stare skoro pola vijek, ja mislim da je odgovor – DA”, kazao je predsjednik na Cetinju.

“Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se dio društva pobuni odgov je NE”, kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, kaže predsjednik, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gdje se država suočila sa otporom SPC.

“Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio”, poručio je predsjednik.

Svi kojima ne odgovara nezavisna i suverena Crna Gora i vladavina prava se odupiru pitanju autokefalne Crnogorske crkve. Te strukture su u želji za monopolom bile protiv ustanovljavanja Crner Gore. Riječ o potrebi da se odbrani uspostavljeni monopol. To nas ne koleba kada je u pitanju traganje za rješenje iz kontroverzu koje opterećuju cgrnogorsko društvo. Ni SPC ne pripadaju ona prava da prisvaja tuđu imovinu, izbjegava procese finansijske istage, da ne plaća porez i da mimo zakona uvede svoje svštenike i da ih na stotine gomila u Crnoj Gori. Ne pripada joj pravo da njeni velikodostonici predvode kako kažu pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Moraće da budu ono što im pripada: vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga.

“Obnovili smo državu. Vrijeme da obnovimo i crkvu. Ponudili rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravislavne vjernike. Ako SPC to odbija, biće crkva nacionalnih Srba u Crno Gori. Ali onda ćeno mi stvarati crkvu nacionalnih Crnogoraca. Potrudićemo se da takva crkva bude autokefalna i priznata”, jasan je Đukanović.

Kroz raspravu oko zakona, kako dodaje, pokazale su i namjere SPC.

“Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na očiglednu ambiciju da se preko određenih struktura koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateškim putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbiji”, poručio je Đukanović.

Odgovor države je jasan.

“Moja poruka je jasna – ne nudite nam te okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih nikada prihvatiti”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije