15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore?

Jakov Milatović

Kandidat “Pokreta Evropa sad” Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore. Prvi je predsjednik Crne Gore u istoriji višestranačja koji ne dolazi iz redova DPS-a. On je na predsjedničkim izborima ostvario ubjedljivu pobjedu protiv predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, osvojivši preko 60 procenata glasova.

U izbornu trku je ušao neplanirano, nakon što je odbijena kandidatura predsjednika Evrope sad Milojka Spajića, zbog posjedovanja pored crnogorskog i srpskog državljanstva.

Milatović je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine. Rođen je u Podgorici.

Kao ministar ekonomije Milatović je sa Milojkom Spajićem, tadašnjim ministrom finansija, kreirao ekonomski projekat “Evropa sad”.

Na lokalnim izborima u Podgorici krajem oktobra 2022.godine je DPS izgubio vlast, a Evropa sad je sa podrškom od 21 odsto glasača najavila da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom univerzitetu Ilinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (VU Vien) kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na Univerzitetu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford. Bio je stipendista britanske vlade. Bio je i član njemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, italijanski i španski.

Radio je u NLB grupi Podgorica i Dojče banci, Frankfurt.

Kasnije se Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. godine unaprijeđen je u glavnog ekonomistu za zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je u kancelariji Banke u Bukureštu.

Objavio je veliki broj članaka i koautor je dvije knjige.

Oženjen je i otac troje djece.

Milatović je kazao da će biti predsjednik svih građana, Đukanović priznao poraz

U prvom obraćanju nakon pobjede, Milatović je rekao da će biti predsjednik svih stanovnika Crne Gore i da je ovo noć “koju smo čekali više od 30 godina”.

“Neka nam je sa srećom ova pobjeda svih nas. Neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore”, istaknuo je Milatović, dodavši da će u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju.

“Također nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana i našim susjedima. Želimo zajedništvo, slogu i napredak na europskom zapadnom Balkanu”, rekao je Milatović

Milo Đukanović je u obraćanju čestitao Milatoviću na pobjedi te je rekao da mu želi da bude uspješan predsjednik, “jer ako on bude uspješan predsjednik to znači da će Crna Gora biti uspješna država.”

“Završeni su izbori. Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću”, kazao je dosadašnji predsjednik, zahvalivši građanima koji su “masovnim sudjelovanjem na izborima doprinijeli da imamo još jedan demokratski i vjerodostojan izborni proces, koji doprinosi međunarodnom ugledu Crne Gore.”

Zahvalio se svim građanima koji su mu dali povjerenje, iako ovaj puta njihovi glasovi nisu bili dovoljni za većinu. “Ponosan sam na ogromnu podršku u sredinama u kojima većinu čine pripadnici manjinskih naroda”, istaknuo je Đukanović.

Najčitanije