9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović u Kotoru: Čini mi se da lokalna uprava radi odgovornije i efikasnije nego što je to prethodno bio slučaj

Đukanović u Kotoru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je danas u Kotoru gdje se sastao sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem, predsjednikom SO Kotor Jovom Suđićem, potpredsjednicima Opštine Kotor Sonjom Seferović i Nenadom Vukadinovićem. Sastanku su prisustvovali i kotorski privrednici.

“Zadovoljstvo mi je da sam kroz razgovor dobio informacije koje potvrđuju da se tokom nekog poslednjeg perioda u Kotoru mnogo ozbiljnije razmišlja o budućnosti i mnogo odgovornije radi. Nakon promjene lokalne vlasti čini mi se da su opet prave teme na dnevnom redu kada je Kotor u pitanju, a to su teme koje se tiču infrastrukturnog i ukupnog ekonomskog unaprjeđenja ovog grada i stvaranja pretpostavki za kvalitetniji život kotorskih stanovnika, i za realizaciju vrijednog biznisa od strane domaćih i inostranih biznismena i investitora. Informacije koje sam dobio se uglavnom tiču važnih projekata na planu infrastrukturnog razvoja, govorili smo i o potrebi unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture kako bi se izbjeglo zabušenje ne samo u sezoni nego i van sezone kada je u pitanju život u Kotoru. Dalje, tiče se i projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture i stvaranja pretpostavki za dinamičniji razvoj privrednih djelatnosti u Kotoru kako u oblasti turizma i usluga tako i u nekim drugim oblastima počev od proizvodnje hrane i prerađivačke industrije” – kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je istakao da je posebno zadovoljan onim što je čuo u razgovoru sa predstavnicima kotorskih privrednika i da mu zaista uliva povjerenje.

“Riječ je o ljudima koji veoma dobro prepoznaju ono što država otvara kao šansu pred domaćim i inostranim biznisom. Jednako tako su spremni da podrže i napore koji se ulažu od strane lokalne uprave u Kotoru, u tom sadejstvu državne i lokalne vlasti unaprjeđuje se poslovni ambijent Kotora i stvaraju pretpostavke da se ovdje razmahnu neke djelatnosti koje su prepoznate na prostoru Kotora kao prioritetne šanse razvoja unaprjeđenja društvenog proizvoda i otvaranja novih radnih mjesta. Optimista sam nakon današnjeg razgovora, čini mi se da lokalna uprava radi odgovornije i efikasnije nego što je to prethodno bio slučaj, a da predstavnici kotorskog biznisa prepoznaju svoju šansu i ubijeđen sam da će oni biti vrlo važni akteri u projektima koji će značiti dalji ekonomski i ukupni društveni razvoj i ovog grada, Bokokotorskog zaliva i Crne Gore u cjelini”, zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Sa sastanka

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović se zahvalio predsjedniku Đukanović i kotorskim privrednicima što su tu u ovom izazovnom trenutku.

“Mi iz izvršne vlasti smo se dosta bavili sa privrednom situacijom u gradu, pritom ne zanemarujući činjenicu i specifičnosti grada Kotora koji je dominantno oslonjen na turizam, na kruzing turizam, a znamo da ova godina zbog aktuelne epidemiološke situacije nije onakva kakva je trebala da bude. To nas nije obeshrabrilo da u više navrata kao odgovorna izvršna vlast razgovaramo sa privrednicima grada Kotora, prevashodno sa ljudima koji se bave turističkim proizvodom u gradu i da zajednički pronalazimo rješenja i u smislu olakšica koje smo kao lokalna samouprava usvojili u prethodnom periodu u lokalnom parlamentu ali i svega onoga što se u budućnosti očekuje“, kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

On je istakao koliko je Kotor atraktivan prostor, kao i da će u bliskoj budućnosti biti interesantan brojnim investitorima.

Đukanović u Kotoru

“Početna naša pozicija treba da bude takva da zajednički analiziramo, a zatim se spremimo i napravimo projekte za još ljepši Kotor i budućnost svih nas koji živimo i radimo ovdje, koji će mimo onoga što mu jeste prirodna i kulturna baština po kojoj je prepoznat u svijetu imati da ponudi šta i od privrednog potencijala. Budućnost kotora je valorizacija izuzetno značajnih fortifikacijskih objekata u smislu gradnje budućih hotelskih kapaciteta u risanskom zalivu, jer očekujemo da će vrlo brzo HIA biti usvojena, što znači da ćemo imati gradnju „Teute“ i bivšeg hotela „Fjord“ gdje ćemo imati prestižni lanac hotela „Marriott“, koji će pored rizorta Blue Kotor Bay otvoriti nova radna mjesta. Stvara se jedan kvalitetan poslovni ambijent, a mi zajednički možemo odgovoriti zadacima koji nas čekaju“, istakao je predsjednik Aprcović.
Prvi čovjek Kotora je naglasio da nas je COVID opomenuo da se ne možemo oslanjati na kruzing turizam, a gradnjom nautičkog centra i eko marine u Risnu stvarićemo nove uslove za kvalitetniji život Kotorana i Kotoranki.

“Uskoro nas očekuje i, kako svjetski stručnjaci ističu, najbolji projekat na svijetu-žičara, koji otvara vizure prema Lovćenu i Orjenu. Kao partneri ćemo zajedno izaći iz ove krize“, zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Najčitanije