25 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović upozorava na “nazadne nacionaliste”, EU očekuje proevropski put Crne Gore

Crna Gora – foto EPA

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je u utorak, nakon izborne pobjede opozicije, da su se probudili “nazadni naionalisti”, a visoki europski dužnosnici istaknuli kako očekuju da nova vlada nastavi stabilan put zemlje prema članstvu u EU-a.

Crna Gora je značajno napredovala u procesu pristupanja EU-u,  a mjeseci pred nama moraju se iskoristiti za produbljenje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u području vladavine prava, priopćili su šef europske diplomacije Josep Borrel ieuropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Sljedeća ključna prekretnica je ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23. i 24. iz područja vladavine prava, stoji u priopćenju Delegacije EU-a u Crnoj Gori.

Nakon objavljivanja završnog izvještaja i preporuka OSCE/ODIHR-a, Vorhelyi i Borrel su istaknuli da se svi politički akteri i relevantne institucije trebaju uključiti u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o provođenju preporuka, u cilju prevladavanja dugotrajnih izbornih nedostataka znatno prije sljedećih izbora.

U prvom intervju nakon izbora, predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je kako vjeruje da će se uskoro vidjeti rasplet oko formiranje nove vlade.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati s 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade? Ne želim nagađati”, kazao je za Newsmax Adria Đukanović čija je stranka poražena prvi put u posljednjih 30 godina.

Milo Đukanović – press

Istaknuo je da neće pokušavati utjecati na odluku tri pobjedničke koalicije čiji su “programi dosta udaljeni”.

Đukanović je rekao da ga incidenti nakon izbora ne iznenađuju, kao ni “necivilizacijski momenti” sa proslave pobjedničkih stranaka.

Dan nakon izbora u Podgorici su se sukobili pristaše oporbe i vlasti, a u Pljevljima i Budvi došlo je do međunacionalnih vrijeđanja i sukoba.

“Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civiliziran odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore”, rekao je Đukanović.

“Mi smo sinoć prisustvovali jednom izljevu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, dodao je.

Istaknuo je da u regiji postoje dva suprotstavljena pristupa – prozapadni pravac s jedne i nazadni nacionalistički s druge strane “koji je sada probuđen”.

Đukanovićev DPS u nedjeluu je nakon 30 godina vlasti izgubio većinu u crnogosrkoj skupštini koju sada imaju prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, okupljena oko Demokratskog fronta koji podržava Srpska pravoslavna crkva te dvije građanske koalicije “Mir je naša nacija” na čelu s Aleksom Bečićem i “Crno na Bijelo” koju predvodi Dritan Abazović.

Izvor:Hina

Najčitanije