7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dukić i Marković u Australiji, spremni za osvajanje olimpijske vize

Dukić – The Hague, The Netherlands is hosting the 2023 Allianz Sailing World Championships

Uoči Svjetskog prvenstva u jedrenju koje je na programu odmah na početku naredne godine u Australiji i na kome će se takmičiti za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, uzdanice Crne Gore, Milivoj Dukić i Ilija Marković su ostvarili sjajne rezultate na regatamu u okviru priprema na međunaradnim takmičenjima u Portugaliji i Španiji.

Dukić i Marković su nedavno, zajedno učestvovali na regati u Španiji, u izuzetno jakoj konkurenciji, Dukić je zauzeo sedmo, a Marković osmo mjesto.

Nedugo zatim, uslijedila su dva nova testa, Dukić je jedrio u Portugaliji, a Marković u Španiji. Uoči Svjetskog prvenstva i borbi za olimpijsku vizu, jedriličari iz Crne Gore su takmičenja završili na sedmom mjestu, pokazali su da su spremni za iskušenja koja slede u Australiji. Prema pravilima OI u klasi ILCA7 odredjena je kvota od ukupno 46 jedriličara, odnosno nacija posto svaka moze učestvovati sa po jednim jedriličarem u klasi.

Milivoj Dukić je na regati u Vilamuri, u konkurenciji 96 jedriličara stigao do  sedmog mjesta nakon  osam odjedrenih regata (20, 9, 6, 4, 5, 2, 9, 14). Prvo mesto je osvojio Herman Tomasgard iz Norveške, drugi je bio Filip Bul iz Nemačke, a treći Jigit Čitak iz Turske.

Marković je ponovo odlučio da se takmiči u Španiji, a u konkurenciji 27  jedriličara svjetskog ranga, izborio se za sedmo mjesto (10,17, 9, 8, 9, 5, 3, 6, 6, 5), Marković je učestvovao i u medal race regati u kojoj je zauzeo peto mesto.

Prvi je bio Pavlos Kontides sa Kipra, drugi Džonatan Vadnai iz Mađarske, treći Fin Linč iz Irske.

Od ostalih jedriličara iz regiona, Tonči Stipanović iz Hrvatske koji je obezbjedio vizu za Pariz je bio četvrti, Filip Jurišić iz Hrvatske peti, obojica u top deset na svjetskoj ILCA7 listi. Žan Luka Zelko iz Slovenije šesti.

Najčitanije