20 C
Kotor

Slušaj online radio

Dukić odličan u Melburnu, sjajna uvertira za Đenovu

Dukić Melburn

Jedriličar Crne Gore Milivoj Dukić osvojio je 44. mjesto u generalnom plasmanu, a drugo u srebrnoj grupi na Svjetskom prvenstvu u Melburnu. Milivoj je kao što je i obećao, pružio maksimum, dao je sve od sebe i ne može gotovo ništa da mu se zamjeri , ali mije imao dovoljno koncentracije i sreće da stigne do zlatne grupe.

Jedriličar iz Herceg Novog, iz kluba Jugole Grakalić, je napravio odličnu uvertiru za Svjetski kup u Đenovi koji je na programu sredinom aprila i na kojem će pokušati da obezbjedi plasman na treće uzastopne Olimpijske igre. Dukić će u Italiji imati dodatnu podršku jer će sa njim biti selektor jedriličara Crne Gore, Ilko Klakor, kao i mladi i talentovani član kluba Delfin iz Tivta, Ilija Marković koji je prospekt za Olimpijske igre u Parizu.

Dukić je u Melburnu, kao i svi ostali jedriličari morao da se prilagođava različitim uslovima za jedrenje koji su se mijenjali iz regate u regatu. Prvenstvo je obilježilo hčadno vrijemo i jak vjetar. Poslije dva kvalifikaciona dana Dukić je bio u grupi jedriličara koji su imali mjesto u zlatnoj grupi. Nalazio se na 36. mjestu. Međutim, nije uspio da se prilagodi uslovima na regatnom polju tokom poslednje dvije regate, zauzeo je 17. i 21. mjesto, pa su mu na kraju kvalifikacija, u šestoj regati, sedam bodova nedostajalo da bude u zlatnoj grupi.Dukić nije klonuo duhom, u srebrnoj grupi je bio odličan. Tačno je da je prvu regatu završio na 43. mjestu, jednom je bio 21. ali je u preostale četiri regate dva puta bio prvi, a dva puta drugi.

Konkurencija je paklena, ne treba stvarati pritisak na Dukića, ali je na osnovu prikazanog u Melburnu u duelima sa najboljim jedriličarima planete jasno da Milivoj ima čemu da se nada u Đenovi, kao i svi ljubitelji jedrenja i sporta u Crnoj Gori. Svetsko prvenstvo je završeno, a sada se fokus usmjerava ka Svetskom kupu u Đenovi gde će se voditi velika i bespoštedna borba za mjesto na Olimpijskim igrama.

Zlatnu medalju i titulu prvaka svjeta osvojio je fenomenalni Njemac Philipp Buhl. U kakvoj je formi bio u Melburnu, najbolje govori podatak da je tokom šest regata najslabiji rezultat bio deseto mjesto, srebrnu medalju je osvojio Matthew Wearn iz Australije, a ogroman uspjeh je ostvario jedriličar Mornara iz Splita, Tonči Stipanović koji je dojedrio do bronzane medalje. Podsjećanja radi, Stipanović je na Olimpijskim igrama u Brazilu osvojio srebrnu medalju, a može da se pohvali i da je četiri puta bio šampion Evrope. Ovo je druga medalja za sjajnog Splićanina na prvenstvima svjeta,  prethodnu i to srebrnu je osvojio u nemačkom Boltenhagenu 2012. godine. U zlatnoj grupi je bio još jedan jedriličar Mornara iz Splita, Filip Jurišić, koji je završio na odličnom desetom mjestu.

Planetarna smotra je najvjerovatnije bila poslednje takmičenje za svjetskog asa kakav je Brazilac Robert Scheidt. Momak koji je dva puta osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama i to u Atlanti i Atini, pokazao je u 47 godini da još uvek može da bude konkurentan najboljim jedriličarima planete, s obzirom da je stigao do zlatne grupe.

Najčitanije