26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Đurkovići” obilježavaju Svjetski Dan igre, 29. april

Da nam kolo ne zastane Kotor

U okviru manifestacije “Da nam kolo ne zastane” folkloraši/ce svih uzrasnih kategorija Folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora nastupiće u subotu, 29. aprila na Svjetski Dan igre na Trgu od oružja i u nedjelju, 30. aprila u Kulturnom centru i sa obimnim i raznovrsnim programom predstaviti dio  bogatog etno naslijeđa Crne Gore i Boke Kotorske. Domaćoj i stranoj publici (turistima) u subotu će se u 12 sati predstaviti preko 200 “Đurkovića”, najmlađih predškolaca – “opančića”, nekoliko dječijih i omladinskih grupa, te članova reprezentativnog izvođačkog ansambla.

Pored Kotora u organizaciji Udruženja folklornih ansambala Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i ansamblima- članovima Udruženja, slični program biće održani i u Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Cetinju, Tuzima, Mojkovcu, Bijelom Polju i Petnjici.

-Programi u svim gradovima počinju u 12h, a jedan od ciljeva manifestacije je da se ukaže na brojnost folkloraša Crne Gore i značaj očuvanja ove aktivnosti za cjelokupnu kulturu Crne Gore. Pozivamo sve građane Kotora, da sjutra u podne dođu do Starog grada i podrže ovu aktivnost naših folkloraša., kaže Predrag Šušić, director FA “Nikola Đurković” i predsjednik UFA CG.

SMOTRA IZVORNOG STVARALAŠTVA CRNE GORE

Tradicionalne igre, pjesme i svirke

Smotra izvornog stvaralaštva Crne Gore Kotor

U organizaciji Folklornog ansambla “Nikola Đurković” u nedjelju, 30. aprila  u Velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru od 19 sati biće održana Smotra izvornog stvaralaštva Crne Gore, čiji je cilj okupljanje formalnih i neformalnih grupa i nosilaca vještina tradicionalnog igranja, pjevanja i sviranja koje spadaju u kategoriju takozvanog “izvornog nasljeđa”.

-Tradicionalno nasljeđe, iz gotovo svih krajeva Crne Gore, prikazaće  najkvalitetniji izvođači iz Crne Gore: Muška pjevačka grupa KUD”Piva” iz Plužina, Ženske pjevačke grupe “Đude” iz Kolašina, Mješovita pjevačka grupa PD”Grbalj”, narodni guslar Zdravko Knežević, diplar Ljubo Duletić, Dvojničar Dragutin Mićanović, frulaši Branko i Balša Jovanović, ljeričar Željko Radonjić, kavalista Štjef Ujkić, kao i članice ženske pjevačke grupe KUD”Sloga” iz Đenovića. Pored pomenutih u programu će učestvovati i članovi KUD”Ramadan Šarkić” iz Tuzi, KUD”Mijat Mašković” iz Kolašina i FA”Nikola Đurković” iz Kotora, saopštili su iz Ansambla.

Održavanje Smotre folklornih ansambala Crne Gore podržali su Turistička organizacija Kotor, Opština Kotor i Udruženje folklornih ansambala Crne Gore.

M.D.Popović

Najčitanije