12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Duško Božović: Prvi put od 1979. pomagali smo domaće stanovništvo

Volonterski timovi

Predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) Tivta, gradonačelnik Siniša Kusovac sa saradnicima primio je danas volontere Volonterskog tima OTZS, Kol centra sa psihosocijalnom podrškom, te volontere OO Crveni krst sa predstavnicama servisa gerontodomaćica i iskazao im zahvalnost na humanosti, angažmanu i pomoći građanima Tivta tokom dva mjeseca epidemiološke krize sa koronavirusom.

“Pokazali ste veliku posvećenost, požrtvovan rad i entuzijazam u komunikaciji sa osobama iz rizičnih grupa – starijima od 65 godina, socijalno ugroženom stanovništvu, osobama sa hroničnim oboljenjima i nemoćnim licima. Oni nisu tražili ništa posebno već samo osnovne potrepštine. Ali ste vi učinili da dobiju mnogo više, i da njihov život u vrijeme zabrane kretanja ne bude puko životarenje, iz prostog razloga što ste im donošenjem potrepština, donijeli osmijeh, ulili nadu, poštovali ste ih i oni su u vas imali povjerenje i radovali se svakom vašem dolasku. Ne kaže se bez razloga da čovjek postaje veliki onoga trenutka kada daje i pomaže. Jer ljudi koji daju i pomažu su pravi aspekt ljudskosti. To ste upravo vi radili prethodna dva mjeseca. I to je nešto što će ostati zabilježeno i što Opštinu čini ponosnom. Ne znam šta da kažem osim jedno veliko hvala u ime svih građana.”- rekao je Kusovac.

Volonterski tim OTZS i Kol centar sa ukupno 13 članova formirani su 20. marta, u skladu sa propisanim mjerama Vlade Crne Gore a bili su smješteni u prostorijama Službe zaštite i spašavanja Tivat. Putem Kol centra primljeno je ukupno 625 poziva. Volonteri su imali preko 300 angažmana na raznim zadacima i 100 kumulativnih nabavki. Učestvovali su i u akcijama OO Crveni krst, kao podrška volonterima ove organizacije. Servis psihosocijalne podtrške primio je i odgovorio na 64 poziva građana.

Aplauz volonterima-

Sekretar OO Crveni krst Duško Božović rekao je da su po prvi put od zemljotresa, 1979. sve aktivnosti bile usmjerene na domaću populaciju.

“Četrdeset godina radim sa volonterima i ponosan sam na njih. Naročito jer mnogi ne vjeruju u mladu generaciju a oni su se pokazali na najbolji mogući način.”- rekao je Božović, ističući i rezultate servisa gerontodomaćica.

Na sastanku je ocijenjeno da je neophodna dorada Zakona o zaštiti i spašavanju u smislu definisanja statusa i angažmana volontera, što je zakon prepoznao ali nije razradio. Istaknuta je i potreba organizovanja seminara na temu obuke volontera.

Izvor:S.L

Najčitanije