18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dva potresa jugoistočno od Zagreba

Zemljotres

Dva potresa pogodila su u ponedjeljak ujutro gradiće Petrinju i Sisak pedesetak kilometara jugoistočno od Zagreba, a osjetili su se i u Zagrebu.

Nema vijesti o žrtvama, a u Petrinji i Sisku zabilježena je materijalna šteta – popadali dimnjaci i crijepovi, napukli zidovi.

Područje Siska jutros oko 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.1 po Richteru, objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Prema podacima Seizmološke službe RH, potres je bio magnitude 5.0 po Richteru. Epicentar potresa bio je 51 kilometar jugoistočno od Zagreba i oko 13 kilometara sjeverozapadno od Siska, na dubini od oko 2 kilometra.

Nakon nekoliko slabijih podrhtavanja, u 7.49 sati iznova se osjetio snažniji potres na istom području, ovoga puta jačine 4.9 po Richteru.

“Upravo sam se čula sa službom 112, zasad su bile dvije intervencije u gradu. Uglavnom ljudi prijavljuju padanje žbuke, jedino je u Rimskoj ulici oronulo staro stepenište, vatrogasci su na licu mjesta”, rekla je za dnevnik.hr Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

U usporedbi sa zagrebačkim potresom iz marta, Ikić Baniček kaže da su ovaj osjetili neusporedivo jače.

“Tada smo ovdje u Sisku imali osjećaj da nas netko gadno ljulja, ali ovo je bilo divljački”, kaže Ikić Baniček.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović za N1 Hrvatska rekao je kako ima štete u gradu.

“Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživio. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima”, rekao je Dumbović.

Kako je novinarima kazala stanovnica Petrinje, padali su crijepovi s krovova i komadi žbuke sa zgrada. “Jednoj kolegici dimnjak je pukao popola”, ispričala je.

Podsjetimo, u martu ove godine su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične snage.

U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5,5 stepeni prema Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet podrhtavanja tla, magnitude od 3 do 5 prema Richteru.

Najčitanije