17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dom zdravlja Herceg Novi: Nijedan zaposleni nije radio sa pozitivnim testom

Dom zdravlja HN

Dom zdravlja Herceg Novi saopštio je da u toj zdravstvenoj ustanovi nijedan uposlenik ni jednog minuta nije radio sa pozitivnim testom.

Oni su kazali da cijene da je izjava DPS-a učinjena iz iskrene i duboke brige za zdravlje sugrađana i status ustanove.

DPS Herceg Novi: Zar ljekar koji ima simptome mora doći na posao i pregledati pacijent

– Ova ustanova prolazi najteži period u svojoj istoriji koji zahtjeva krajnje iscrpljivanje medicinskih i nemedicinskih radnika. U ovoj ustanovi u COVID ambulante, redovne ambulante, kućne posjete COVID oboljelima i drugim oboljelima, masovne imunizacije u stacionarnom punktu i mobilnim jedinicama svakodnevno od prvog dana COVID epidemije ulaze članovi Uprave Doma zdravlja, uključujući i Direktora i Glavnu sestru Doma zdravlja – kazali su iz DZ Herceg Novi.

Ističu da čine potpune napore da se održi rad ustanove u svim segmentima.

– Sve vrijeme teče efikasna saradnja sa najoperativnijim nosiocima postupka suzbijanja COVID epidemije, uključujući Ministarstvo zdravlja. Takođe, sve vrijeme u zamasima epidemije ustanova se suočava sa odustvovanjem svojih kadrova.

Biohemijska laboratorija je proteklih dana stizala do dvoje izvršilaca, a odsustvovanja medicinskih tehničara zbog oboljevanja možemo označiti kao masovno. Izostajanja iskusnih tehničara nadomještaju se veoma često mlađima koji se ubrzano obučavaju za rad na računarima i svim ostalim postupcima iz njihovog djelokruga. Pripadnici svih službi Doma zdravlja pokazuju visoki rani elan i visoku ranu kondiciju – navodi se u saopštenju.

Dodaju i da strogo vode računa o stanju zdravlja svojih uposlenika na način da se redovno vrše testiranja zaposlenih kod pojave simptoma.

– Veoma često, a poslednjih dana sve češće suočavamo se sa pojavom interferencije COVID infekcije i banalnih respiratornih infekcija i to je činjenica koja, iskustveno, pobudjuje nadu d aće se i ovaj zamah COVID bolesti postupno stišavati. Nijedan zaposleni u ovoj ustanovi nijedne minute nije radio sa pozitivnim antigenskim testom niti PCR testom. O tome se strogo vodi računa. Svim zaposlenima je u svakoj situaciji kod pojave naj diskretnijih simptoma prehlade od strane rukovodstva ustanove sugerisano da prvenstveno vode računa o svome zdravlju i da pristupe odgovarajućem testiranju.

JZU Dom zdravlja koji u svojim redovima ima značajan broj ljekara praktičara takođe ima u vidu mogućnost da se radnik koji je pogođen common cold infekcijom u procesu rada i mogućih doticaja sa COVID inficiranim zarazi COVID virusom i da postane pozitivan. U pitanju su dinamični procesi koji se u svakodnevnom radu, prilikom masovnog oboljevanja sugrađana koji gravitiraju u našoj ustanovi, mogu ograničeno ispratiti. Ipak i u tom smjeru ulažemo najveće napore – pojasnili su iz DZ HN.

Ponovili su da nijedan uposlenik ni jednog minuta nije radio sa pozitivnim testom.

– JZU Dom zdravlja Herceg Novi je uspostavio režim odsustvovanja – bolovanja COVID pozitivnih na način da je dan dijagnostikovanja cijenio kao nulti dan, dodajući još 10 dana odsustva (do prispjeća novih instrukcija zdravstvenih vlasti). Na taj način uskratili smo ustanovi predragocijeno učešće svakog radnika u situaciji katkada dramatičnog deficita – zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije