15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukativna pješačka tura povodom Svjetskog dana voda – Vode Kamenske planine

Pješačka tura

Povodom Svjetskog dana voda, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizuje u subotu 18. marta edukativnu pješačku turu obilazak Kamenske planine. U 9 sati kod bivšeg motela Borići okupljanje zainteresovanih za vođenu edukativnu turu. U 9:15 polazak, oko 11 kraći odmor kod planinskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), obilazak izvora pod Miškovića gredom, Vodene i Sniježne jame, te više bistijerni ljetnih stanova Kamenske planine. U povratku pauza kod planinarskog doma i silazak nazad kod motela Borići. Okvirno trajanje ture: 6 sati (sa uračunatim razgledanjima i pauzama) i ukupnom dužinom od 12 km.

Cilj ture je da se ukaže na nekadašnje i sadašnje stanje, kao i perspektive po pitanju vode za piće u ruralnim sredinama kraških područja, koja su oduvijek osjećala nedostatak vode, naročito u zonama tradicionalnog katunskog života, kakva je upravo Kamenska planina (atar sela Kameno), dio Parka prirode Orjen. Do prije 100 godina nisu postojali ekonomski uslovi za gradnju bistijerni, a Kamenjani su se prilikom ljetnjeg uzdiga stoke morali oslanjati na slabašne kapavice, te opasne jame-sniježnice. Danas je veća nedaća da vode Kamenske planine gotovo pa da nema više ko da pije! O tome kao i o globalnom problemu zagađenja padavinskih voda biće više riječi tokom same ture.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Ubrzavanje promjena“, odnosno ukazivanje na potrebu bržeg djelovanja na zaštiti i dostupnosti vode za piće, te dostupnosti kanalizacije. Milijarde ljudi još uvijek to nemaju, njihova ljudska prava na vodu i kanalizaciju još nisu ispunjena!

Tura je namijenjena: osobama zainteresovanim za ekologiju, šetačima i planinarima.

Težina: laka do srednje teška

Uslovi: adekvatna obuća za planinu, posjedovanje barem minimalne kondicije, ruksak sa rezervnom robom, hranom i vodom, mobilni telefon, štapovi se preporučuju, kao i čeona lampa i pribor za prvu pomoć.

Dolazak i povratak su u sopstvenom aranžmanu. Učešće je besplatno a na sopstvenu odgovornost. Za djecu je potrebna pratnja roditelja/staraoca Tekstualne prijave (obavezne!) sa imenima učesnika slati do petka do 19 sati na viber: 069360803

Najčitanije