20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukativna predstava “Sretna kućica”  u Luštici Bay 2.septembra

Sretna kućica

Edukativna predstava prožeta porukama zajedništva i humanosti, te ljubavi prema knjizi i čitanju zakazana je za 2. septembar


Pozorišna predstava za najmlađe “Sretna kućica” u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka biće izvedena u Luštici Bay u petak, 2 septembra sa početkom u 19 časova. Kako i sam naziv ukazuje, predstava edukativno-zabavnog karaktera prožeta je porukama o ljubavi prema knjizi i čitanju. Tema koju Gradsko kazalište Rijeka prikazuje kroz scenski jezik prilagođen najmlađima, ispričana je na atraktivan i djeci blizak način – u stihu i rimovanoj formi. Prikazivanje predstave u Luštici Bay organizuje se sa Hercegfestom.

Predstava je nastala prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj istinitoj priči o osnivanju prve biblioteke u malom selu Kuti u Gorskom kotaru u Hrvatskoj davne 1936. godine, i to na podsticaj samih mještana. Priča o toj, možda najmanjoj biblioteci i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim pa i u evropskim okvirima, dobija i svoju lutkarsku verziju te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnom svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, istrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove.

Ova mala putujuća predstava približava djeci uzrasta od najmanje tri godine svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i biblioteka, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

„Luštica Bay je mjesto druženja i okupljanja i u svakoj sezoni nudi pregršt sadržaja za cijelu porodicu. Edukativne i zabavne aktivnosti za najmlađe uvijek privlače posebnu pažnju posjetilaca. Predstava „Sretna kućica“ će na inovativan način djeci i njihovim roditeljima pružiti nadahnuće i podršku u srećnijem odrastanju. Vjerujemo da će u izvođenju jednako uživati i mališani i njihovi roditelji, a ovo je naš način da im svima poželimo što više uspjeha u novoj školskoj godini i što više druženja sa knjigom”, izjavio je Tomo Asanović, u ime Dječjeg kluba Luštica Bay, koji na svakodnevnom nivou priprema izvanredne programske sadržaje.

“Sretna kućica” je dio projekta “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” i nastaje u okviru programskog pravca “Dječja kuća”. Autorke predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz dok režiju potpisuje Morana Dolenc.

Slikovnica “Sretna kućica” 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu “Ovca u kutiji” za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija koji je činilo 241 dijete uzrasta od pet do deset godina. “Sretna kućica”  je prvi projekat koji Gradsko kazalište lutaka Rijeka realizuje u godini u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Predstava je nagrađivana nagradom dječjeg žirija “Zlatna žirafa” za najbolju predstavu festivala 2020. na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru u Sloveniji,  te za najbolju scenografiju Luči Vidanović na 1. festivalu na Prvom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru 2021.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije