21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukativna tura „Voda u kršu“

Povodom Svjetskog dana voda, uz više od 50 učesnika iz cijele Boke, u nedelju je održana edukativna pješačka tura kroz hercegnovsko zaleđe.

U organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, učesnici su obišli više lokaliteta koji imaju svoju priču vezanu za vodu: Kotobiljski izvor, Tajno brdo, austrougarski vodovod i na kraju Ljuti krš – najveću atrakciju ove ture. Voda je njegove goleme kamene blokove rastočila hemijskom erozijom, stvorivši fascinantni mikroreljef pun škrapa, žlijebova, pukotina i jama. Osim po koje kamenice, ovdje nema kapi površinske vode, jer ona direktno odlazi vertikalnim kanalima u njegovu neispitanu unutrašnjost.

Voda u oblastima krša je zbog toga još dragocjenija, ali takođe i osjetljivija na zagađenja, budući da je krečnjački teren daleko slabije prečišćava od uobičajenog. Sa druge strane, koliko god nama-ljudima bilo nepristupačno, podzemlje je za neke oblike života jedino stanište, pa tako i za čovječju ribicu, najpoznatiju živu vrstu pećinskih tokova, vrstu koja vjerovatno nastanjuje i naše podzemlje, što je još jedan argument za potrebu pažljive zaštite vode u kršu.

Na kraju ture, učesnici su kod kamenske porodice Stanovčić isprobali domaće specijalitete ovog kraja, poznatog između ostalog po najstarijem seoskom vodovodu u našem zaleđu, pravljenom još u vrijeme austrougarske uprave.

Najčitanije