25 C
Kotor

Slušaj online radio

“Egzodus radosti“ u utorak 25. aprila na HAPS-u

EXODUS-RADOSTI

Na 28. Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima – HAPS, gostuje Slovensko kamerno muzičko pozorište, Ljubljana (SKGG) sa predstavom „Egzodus radosti“. Ova pozorišno muzička freskana temu problematike migranata, zapravo otvara pitanje ljudske slobode i kreativnog djelovanja koja se tiču i onih koji nikada nisu napustili svoju matičnu zemlju, bez obzira na pol, boju kože, nacionalnu pripadnost i porijeklo.

Ova zanimljiva tema predstavljena nam je kroz sudbinu žene, obrazovane, prefinjene umjetnice koja želi postići uspjeh u tuđinskoj zemlji. Ko bi nam ovu priču ispričao vjerodostojnije od četiri migrantkinje, Maje Gal Štromar, koja je za potrebe ove predstave dramatizovala „Dnevnik jedne migrantkinje“ autorke Jelene Sasnik inače dirigentkinje po profesiji koja je emigrirala i susrela se sa nevidljivim zidom birokratije, nerazumijevanja, tzv. demokratije i tolerancije koja ipak nije ista za one izvan granica Evrope bez granica. Druge dvije autorke imaju slična iskustva, a to su rediteljka Eva Hribernik i Nataša Bogojević kompozitorke čiji je ‘Emigrantski valcer’ dobio Gran pri na festivalu moderne muzike u Meksiku 2020.

Egzodus radosti oslikava tragikomiku naših sudbina i ženskih prava pitajući da li naša sloboda istinski postoji ili je samo privid.

Predstava je izvedena na brojnim manifestacijama, između ostalih na SOMUSu (Somborske muzičke svečanosti), Fakultetu dramskih umetnosti Beograd (scena ‘Mata Milošević’) i drugim.

U predstavi učestvuju Vanja Iva Kretič, glumica, Katja Konvalinka, sopran, a u ansamblu kojim diriguje Jelena Sasnik su Luka Železnik Mlejnik (flauta), Ana Julija Mlejnik Železnik (violina), Andrej Zupan (klarinet) i Neža Verstovšek (violončelo).

Predstava koja se izvodi na slovenačkom imaće prevod i titlove.

Karte po cijeni od 6 eura možete kupiti na blagajni Dvorana „Park“. Početak je u utorak 20:30.

Najčitanije