15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

EK smatra da ne treba pristati na ruski zahtjev o plaćanju plina u rubljima

EU

Evropske kompanije ne bi trebale udovoljiti ruskom zahtjevu da plin plaćaju u rubljima jer je to u suprotnosti s potpisanim ugovorima, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije.

Komisija ističe da se potpisani ugovori moraju poštovati i da u 97 posto ugovora o nabavi plina stoji da se plaća u dolarima i eurima te da te tvrtke ne bi trebale pristati na ruske zahtjeve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz “neprijateljskih” zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji. Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima.

Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina. Rusija je na popis “neprijateljskih” zemalja uvrstila one koje su joj uvele sankcije, uključujući SAD, članice Europske unije, Britaniju i Kanadu.

Njemačka i Francuska u četvrtak su odbacile zahtjev Rusije, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i “ucjeni”. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući prekid isporuke ruskog plina Europi. Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevajući plaćanje plina u rubljima je propao, kazao je Habeck. Nećemo se dati ucjenjivati, dodao je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Rast vrijednosti rublje 

Putinova odluka dovela je do rasta vrijednosti rublje, koja je pala na povijesno niske razine nakon što je Zapad uveo drastične sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. No, zapadne kompanije i vlade odbacile su takav potez kao kršenje postojećih ugovora po kojima se plin plaća u eurima i dolarima. Rusija osigurava oko trećine europskih potreba za plinom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije