22 C
Kotor

Slušaj online radio

EK: zabranu putovanja ukinuti što prije i bez diskriminacije

Otkazana putovanja – foto EPA

Ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće prije i pritom treba izbjeći diskriminaciju na temelju državljanstva, izjavila je u srijedu potpredsjednica Evropske Komisije (EK) Vera Jourova.

Izvršno tijelo EU-a je na redovnoj sedmičnoj sjednici raspravljalo o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

“Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegij povjerenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na temelju državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju”, rekla je Jourova nakon sastanka.

Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. covid-19 pasošu koja bi vrijedio za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.

Jourova je najavila da će EK sredinom maja predstaviti prijedloge za potporu turizmu i smjernice za pojedine vrste prometa.

Prema EK-u, turizam se suočava s tri skupine problema: likvidnošću i povjerenjem potrošača, posljedicama koje se sobom nose ograničenja putovanja te socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Povjerenici smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamjenu za otkazana putovanja budu atraktivniji.

Brojne agencije umjesto povrata novca, kako predviđaju evropski propisi, nude vačure putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije.

Izvor:Hina

Najčitanije