8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološko društvo „Boka” – Zaustaviti nasipanje mora

Palasture Boka Kotorska

Na pojavu zajednice palastura (zaštićena vrsta školjka) u zoni priobalja Baošića, uz pretpostavku da su rasprostranjene i na drugim lokacijama duž hercegnovske rivijere, reagovali su mještani Baošića obrativši se za pomoć NVO Ekološko društvo „Boka”.

Ekolozi su uputili dopis Institutu za biologiju mora u Kotoru, odnosno dr Vesni Mačić, koja se bavi podmorskom florom, da obiđe lokaciju u Baošićima gdje su primjećene palasture, te da pokrene potrebnu proceduru registrovanja i njeno mapiranje.

-Ovakve radnje su neophodne zbog sve veće uzurpacije obale i njenog pretvaranja u vještačke plaže čime se nanosi nenadoknadiva šteta podmorskoj flori i fauni. Činjenica je da izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, koji je dio zakonom obavezne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za gradnju plaža, uglavnom bude sprovedena u skladu sa zakonskim obavezama, ali sve dalje aktivnosti na monitoringu, praćenju stanja priobalja i migriranja podmorskih vrsta – ne postoje. Ekonomski interesi imaju prevagu nad ekološkim. Iz tog razloga treba shvatiti ovaj vapaj mještana Baošića, da se pokuša zaštititi rijetka, zakonom zaštićena vrsta, koja je bilo sasvim nestala s područja hercegnovskog zaliva, i ponovo se oformila, sada u Baošićima, poručuje Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva „Boka”.

Dr Mačić je obišla lokaciju u Baošićima, gdje je utvrdila postojanje relativno gustog naselja smeđe alge „Cystoseira barbata” koja je zaštićena vrsta prema Barselonskoj konvenciji, zatim postojanje palasture i morskog krastavca, koji su zaštićeni i prema nacionalnoj legislativi.

Najčitanije