24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekspresija i akcija: “Kobaltna šuma” gost Porto Montenegra narednih mjesec dana

Izložba Zbirka pomorskog nasleđa

Izložba “Kobaltna šuma”, poznatija kao multimedijalni projekat autora Nikole Simanića, sinoć je svečano otvorena u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Ljubitelji apstraktnih prikaza, imali su priliku da razgledaju i diskutuju o koloritu 40 radova, uglavnom velikog formata, koji su nastajali tokom prethodnih godina.

Na početku događaja, prisutnima se obratio koordinator i kustos Muzeja pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović, koji osim što je poželio dobrodošlicu, iskazao je i zahvalnost slikaru na njegovom odabiru ambijenta u okviru kojeg je odlučio da predstavi umjetničku instalaciju.

,,U ime kompanije Adriatic Marinas i Zbirke pomorskog nasljeđa, zahvalio bih se svima vama koji ste večeras došli da uveličate otvaranje izložbe. Naravno, zahvalio bih se i umjetniku, Nikoli Simaniću, koji je večeras ovdje sa nama i koji će u narednih mjesec dana predstaviti svoje radove. Jako sam srećan što je Nikola izabrao nas i naš prostor za njegovu samostalnu izložbu. To nam čini veliku čast i zaista smatram da su se njegova dijela, u prostoru ove zgrade, ukolopila,” poručio je Jovanović.

Izložba Zbirka pomorskog nasleđa

Prema riječima autora, izložba u Porto Montenegru predstavlja nastavak one koja su u junu dogodila u Podgorici, a čiji izraz karakteriše skup zanimljivih elemenata.

,,Slike su uglavnom naslikane tehnikom ulje na platnu, na papiru, a ima nekih kombinovanih tehnika. Tu su radovi koji su nastali u protekle tri, četiri godine, iz raznog perioda. Izložba predstavlja segment jednog većeg istraživanja, na temu nevidljivih frekvencija i njihovog djelovanja na čovjeka, publiku, kao i umjetnika,” kazao je Simanić, a ujedno i naglasio da se radi o multimedijalnom projektu, koji obuhvata video, land-art radove, istraživanja i različite instalacije.

Osim prezentacija, tokom perioda od mjesec dana, Simanić ima namjeru da organizuje radionice na temu tradicionalnog slikarstva, kao i one koje se bave video-artom i novim softverima.

Izložba Zbirka pomorskog nasleđa

Za njega, najdragocjeniji momenat je onaj tokom kojeg stvara nesvakidašnja umjetnička djela.

,,Moje slikarstvo je akciono. To znači da traži neki drugi pristup za razliku od onoga na štafelaju. Često performativan i ritualan. Neke od ovih radova stvarao sam i na podu. Svi moji radovi u sebi sadrže taj nivo eksperesije i akcije, jer prosto takav je način mog izražavanja i života,” zaključio je Simanić.

Najčitanije