16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Elafiti dobjaju novi brod, “Postira” odlazi u mirovinu

postira

Jadrolinija priprema potpuno novi brod koji će spajati otoke dubrovačkog arhipelaga.

Naime, tijekom ljeta predstavnici Jadrolinije su održali sastanak s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavić te ostalim predstavnicima lokalne samouprave s ciljem predstavljanja projekta izgradnje namjenskog broda koji bi zamijenio brod “Postiru”, piše Glas otoka.

“Obzirom da će pristanište u Donjem Čelu nakon rekonstrukcije imati rampu, bit će omogućeno pristajanje trajekta. Time se osigurava mogućnost da novi brod preuzme i brodsku i trajektnu liniju te će pristajati prema redu plovidbe brodske linije, što znači da će otočani biti povezani s kopnom trajektnom linijom i nekoliko puta dnevno što će uvelike poboljšati kvalitetu života na otoku”, rečeno je iz Jadrolinije.

Novi brod je u fazi nacrta te će biti izgrađen prema svim standardima ekoloških i zelenih tehnologija, a financirat će se sredstvima iz fondova Europske unije.

“U realizaciju će se krenuti kada se donese odluka o spajanju brodske i trajektne linije. Obzirom da je u ovom trenutku sve još uvijek u fazi dogovora, projekt će se predstaviti javnosti kada bude spreman”, zaključuje se u odgovoru državnog brodara.

Na upit što će se dogoditi s “Postirom”, Glas otoka je doznao sljedeće:

“Sukladno planu obnove flote, realizacijom novog broda, u planu je rashodovanje brodova koji po svojim godinama i tehničkim karakteristikama najmanje udovoljavaju uvjetima budućih koncesijskih natječaja”, navodi se u odgovoru Jadrolinije.

Elafiti su skupina otoka smještenih zapadno od Dubrovnika. Najveći otok u skupini je Šipan, a čine je još Lopud, Koločep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvina te neki manji otoci i hridi poput Grebena.

Najčitanije