11.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Epidemija bi mogla uticati na planirani početak trajektne linije Bar-Bari

Feribot Dubrovnik

Barska plovidba je za sada sve osnovne aktivnosti obavljala redovno, ali ukoliko se situacija sa epidemijom koronavirusa produži mogla bi se, između ostalog, odraziti na planirani početak pomorsko-putničke linije Bar-Bari, između Crne Gore i Italije, brodom Dubrovnik.

Iz Barske plovidbe su agenciji Mina-business kazali da je početak linije, shodno ugovoru o poslovnoj saradnji sa Jadrolinijom iz Rijeke, planiran za 20. maj.

„Nadamo se da će tako i ostati, odnosno da će se širenje koronavirusa zaustaviti i da će se zabrane koje tim povodom postoje do tada obustaviti“, rekli su iz kompanije.

Dešavanja povodom pandemije koronavirusa, kako su naveli iz tog preduzeća, i te kako utiču na normalno obavljanje poslovne aktivnosti.

„Prisutan je pad privrednih aktivnosti na globalnom nivou sto se direktno odražava i na umanjeni promet roba preko mora. Unajmitelj brodava ima značajnih poteškoća u iznalaženju tereta, a pomorske vozarine su u padu. Ugrožena poslovna aktivnost unajmitelja se može odraziti na dinamiku izmirenja obaveza prema Barskoj plovidbi kao vlasniku brodova“, objasnili su iz kompanije.

Takođe, kako su dodali, zatvorene granice za promet ljudi i obustavljeni letovi onemogućavaju kompaniju da realizuje planirane smjene posade na brodovima Bar i Budva.

„Za sada nailazimo na razumijevanje ukrcanih pomoraca, ali se ipak nadamo da ova situacija neće potrajati kako bi i pomorci koji su već duže na brodovima mogli biti u razumnom roku zamijenjeni“, rekli su iz Barske plovidbe.

Poseban problem je i otežano snabdijevanja brodova neophodnim zalihama i rezervnim djelovima, upravo zbog obustavljenih letova.

Iz kompanije su saopštili da svakodnevno prate situaciju na tržištu izazavanu novim okolnostima.

„Nastojaćemo da prevaziđemo probleme sa kojima se suočavamo na najbolji mogući način i sa što manje eventualnih gubitaka po kompaniju, kao što smo uspješno prevazilazili krizne periode i ranije kada je pomorsko tržište bilo takođe veoma loše zbog nekih drugih razloga“, dodali su iz kompanije.

Međutim, kako su upozorili, ukoliko se postojeća situacija oduži svakako bi to moglo da ugrozi poslovanje i opstanak Barske plovidbe.

„Iskreno se nadamo i nastojaćemo da do toga ne dođe“, zaključili su iz kompanije.

Najčitanije