9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Erdoğan proglasio izvanredno stanje u 10 pokrajina, broj poginulih raste; Sirijski spasioci traže pomoć

Posljedice potresa u Turskoj i Siriji
Foto: Suhaib Salem/White Helmets/Umit Bektas/Serday Ozsoy / REUTERS

U jučerašnja dva razorna potresa koji su pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju poginulo je više od 5000 ljudi. Hiljade su ozlijeđene, potpuno su srušeni cijeli stambeni blokovi, a tlo se ne prestaje tresti pa je jutros ponovno zabilježen potres jačine 5,3 prema Richteru.

Spasioci u Siriji apeliraju da im se pošalju teška oprema i osnovne potrepštine

16:11

Spasilački timovi u Siriji, koji u utorak u ledenim vremenskim uvjetima poduzimaju nadljudske napore u potrazi za stradalima u razornom potresu, pozivaju na upućivanje hitno potrebne teške opreme kako bi spasili živote.

Čelnik sirijskog Crvenog polumjeseca, Khaled Hboubati, naglasio je da im je potrebna “teška oprema, vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila” kako bi mogli nastaviti operacije spašavanja i uklanjanja ruševina.

– Posljedice potresa su katastrofalne. Naši volonteri su spremni, ali nedostaje nam opreme, rekao je.

Rami Abdel Rahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, rekao je da spasioci u područjima pod kontrolom vlade i oporbe nemaju odgovarajuće teške strojeve za rašćišćavanje goleme količine ruševina.

Ibrahim al-Ajam, volonter u dobrovoljnoj spasilačkoj službi Bijelih kaciga, rekao je da je situacija “katastrofalna”. Toliko je zgrada uništeno, rekao je.

– Spasilački timovi pokušavaju svim mogućim sredstvima izvući unesrećene ispod ruševina. Radovi se nastavljaju do ove minute, ali pozivamo sve organizacije da ubrzaju svoje napore i stupe u stanje pripravnosti kako bi pomogli u spašavanju ljudi koji su još zaglavljeni ispod ruševina, poruka je spasilaca iz Sirije.

Do sada su zemlje diljem svijeta uglavnom obećale potporu izravnoj potrazi za preživjelima, poput timova za potragu i pasa tragača, kao i hitno medicinsko osoblje te zalihe šatora, hrane, deka i lijekova.

Rula Amin, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) za Bliski istok i Sjevernu Afriku, također je pozvala na slanje hitno potrebne pomoći.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije