17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Lim jedna od najzagađenijih rijeka, potrebne drastične kazne za zagađivače

Drina – Foto: V.Bešić/AA

Lim je jedna od najzagađenijih rijeka, a u jugozapadnoj Srbiji otpad je stvorio branu na jezeru kod Priboja. Radnici i ekološki aktivisti sada pokušavaju da to raščiste i apeluju na vlasti da se uhvate u koštac s rješavanjem tog problema propisivanjem drastičnih kazni za sve koji zagađuju životnu sredinu.

Hrpe otpada ponovo su napravile branu na jezeru u blizini Priboja. I takva slika stiže godinama tokom zimskih mjeseci. Komunalne ekipe su već više puta čistile teren.

Milan Višić, pilot tegljača kaže da je situacija sada bolja nego što je bila.

– Dosta smo očistili. Ima raznog smeća, panjeva, leševa životinja i ostalog. Ne biste vjerovali kakve stvari ljudi bacaju u vodu. Nadam se da nećemo morati da se vraćamo da čistimo – kaže Višić.

Otpad dolazi rijekom Lim koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju i tako je decenijama zbog lošeg upravljanja otpadom i nepostojanja plana za zaštitu životne sredine širom Balkana.

Samo u decembru prošle godine iz vode kod Priboja izvučeno je oko 10.000 kubika otpada.

Dejan Stevanović, mehaničar tegljača ističe da imaju dosta kvarova na mašinama.

– Velika su opterećenja za mašine, dosta panjeva ulijeće u elisu i dolazi do pucanja kardana – kaže Stevanović.

Zvaničnici BiH, Crne Gore i Srbije više puta su obećavali da će zajedno riješiti problem, ali za sada je sve ostalo na riječima.

Ekološki aktivisti upozoravaju da se nešto hitno mora učiniti, jer je Lim nekada bio najčistija rijeka Evrope.

– Rješenje ovog problema bi za početak bilo da se krene s drastičnim kažnjavanjem subjekata i građana koji zagađuju okolinu i istovaraju smeće na obalama Lima i koji poslije s velikim talasom to donese nama ovdje. Opština Priboj je najugroženija, jer je zadnja u Srbiji, a ovdje nema grama smeća iz Priboja. U Prijepolju je uglavnom očišćeno svih sedamdesetak divljih deponija u slivu Lima – kazao je Siniša Laković iz Ekološkog udruženja Jastreb.

U Crnoj Gori, u bjelopoljskoj opštini i dalje ih je stotinak i kroz našu državu Lim je zaštićen jedino u Beranama, gdje je izgradnju kolektora finansirala Evropska unija koja je i prepoznala problem. Ekolozi se godinama nadaju da će to prepoznati, pa konačno i riješiti vlasti Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor:RTCG

Najčitanije