4 C
Kotor

Slušaj online radio

Erdogan u posjeti BiH: Džamije moraju biti naš centar

Komšić i Erdogan foto :Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan svečano je otvorio obnovljenu Baščaršijsku džamiju, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Poslije vjerskog obreda Erdogan je izjavio da je džamija trebalo da bude otvorena prošle godine, ali je to odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Turski predsjednik je dodao da su džamije “centri znanja i kulture”.

“I moramo uzeti džamiju kao centar kako bismo napredovali u svakom smislu. Našu djecu treba da nosimo po džamijama što je moguće više. Naše supruge i ćerke treba da što više posjećuju džamije. I oni koji nisu muslimani mogu da slobodno posjete naše džamije”, naveo je Erdogan.

Poglavar islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da je srećan što je danas otvorena Baščaršijska džamija u prisustvu turskog predsjednika i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

“Ova džamija je simbol. Ovo su trenuci da se prisjetimo vakufa koji ju je sagradio”, kazao je Kavazović.

On je zahvalio Erdoganu što Turska pomaže IZ u BiH u obnovi džamija.

“Džamije su naša zajednička prošlost i naša zajednička budućnost. Muslimani u BiH, zajedno sa svojim komšijama, žele da grade mirnu i prosperitetnu državu”, istakao je Kavazović, dodavši da to neće spriječiti ni “loše riječi loših ljudi koje slušamo ovih dana”.

Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka, izgrađena je u 16. vijeku.

Izvor:Beta

Najčitanije