13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Danska najavila potpuno ukidanje restriktivnih mjera 10. septembra

Danska

Zahvaljujući dobroj vakcinisanosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. septembra s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravlja.

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom vakcinacije. Zato ćemo 10. septembra moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19”, rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada “neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva”.

U martu 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i firme čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko nedelja kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od avgusta 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični ‘lockdown’ uveden je za Božić.

Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U aprilu su uvedeni digitalni pasoši, čija je upotreba sada ograničena.

Dana 14. avgusta obavezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

Obavezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. septembra) i na velikim okupljanjima od 10. septembra se ukida.

Od ranije je planirano da se “coronapass” od 1. septembra više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Od 5,8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je vakcinisano više od 70 posto.

Izvor:HINA
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije