21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

EU nas još drži na crnoj listi, došao jedan manji brod

MSC Splendida

Megakruzer „MSC Splendida“ – prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi, trebalo da posjeti Crnu Goru nakon pauze od 15 mjeseci u kruzing industrji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

Kako saznjemo, „MSC Splendida“ je otkazala četiri od ukupno za ovu nautičku sezonu prvobitno planiranih 15 svojih dolazaka u Kotor. Ovaj megakruzer od 138.000 bruto-tona dugačak  333 metra, kapacitet od 4.345 putnika i 1.388 članova posade trebalo je po prvobitnom planu , da du Kotor uplovljava jednom sedmično u vremenu od od 17.juna do 23.septembra.

„Kompanija MSC Cruises, na žalost, otkazala je prva četiri planirana dolaska svog broda „MSC Splendida“ u luku Kotor. I pored velikog truda gradonačenika Kotora Vladimira Jokića i Snežane Jonice iz AD Luka Kotor i više pregovora sa kompanijom, MSC Cruises je ipak morao otkazati prva četiri dolaska tog broda jer se Crna Gora ipak, još uvijek nalazi  na crnoj listi  Evropske Unije kada je rizik od koronaviriusa u pitanju. To znači da bi svaki brod koji bi došao u Kotor, nakon toga, kada tiče neku od sledećih luka u zemljama EU, morao da sa svim putnicima, ide u karantin. To komapniji nikako ne odgovara i nadamo se da će se ova situacija ubrzo promijeniti, ako ništa drugo zbog znatno povoljnije epidemiološke situacije u Crnoj Gori i velikog broja vakcinisnaih naših građana.“- kazao nam je Mihailo Vukič iz kompanije „Allega“ iz Bara koja je lučki agenti kompanije „MSC Cruises“ u Crnoj Gori.

On je dodao da u u MSC Cruisesu „jedva čekaju“ da se restrukcije EU prema putovanjima u Cvrnoj Gori ukinu i da njihovi brodovi što prije počnu ponovno dolaziti u Kotor jer je Boka jedna od najatraktivnijih destinacija za putnike kruzera.

„MSC Splendida“ je prije tri dana isplovila na svoje prvo post-epidemijsko krstarenje iz Trsta. Taj brod će ovog ljeta sa putnicima iz prenstveno, država EU, krstariti po Jadranu i Jonskom moru, tičući luke Trst, Ankona i Bari u Italiji, Dubrovnik u Hrvatskoj, ostrvo Krf u Grčkoj, a umjesto Kotora koji je takođe bio uvršten u planirani itinerer, za sada je u kruzing-liniju „MSC Splendide“ „upala“ još jedna hrvatska luka – Split.

Inače, u luku Kotor danas je uplovio prvi kruzer koji u nju uopšte dolazi nakon prošle godine sredinom marta, zbog pandemije uvedene generalne zabrane dsolazaka putnilkih brodova na kružnim turističkim putovanjima u Crnu Goru – mali kruzer „La Belle del Adriatoque“. Brod dužine 110 metara koji vije belgijsku zastavu, dovezao je 157 putnika koji su se tokom kraćeg zadržavanja u Kotoru, strogo pridržavali posebnog bezbjedonosnog protokola koji je Luka Kotor izradila za prijem i opsluživanje kruzera i njihovih putnika u aktuelnim epidemiološkim uslovima.

U luci Zalenika od juče je i potpuno novi , tzv. ekspedicijski kruzer „Ultramarine“ kompanije „Quark Expeditions“ koji vijen zastavu Maršalskih ostrva. Na njemu međutim, nema putnika jer taj brod još i nije stavljen u komercijalnu upotrebu. Ovaj 128 metara dugi brod nedavno je kzgrađen u Hrvatskoj po posebnom prijektu jer je riječ o plovilu sposobnom da u polarne i druge daleke i teško pristupačne predjele svijeta, u punom konforu odveze 199 putnika na tzv. ekspedicijska, avanturistička krstarenja. Kako nezvanično saznajemo, „Ultramarine“ koji je u Zeleniku stogao iz Italije i trenutno čeka mehaničlare koji treba da otkloone manji kvar na jednom od njegova dva motora, bi trebalo da u marini Porto Montenegro tankuje gorivo i nakon toga napusti Crnu Goru.

Izvor:S.L.

Najčitanije