16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

EU priprema teren za duži rok trajanja kućnih uređaja

kućni uređaji

Evropska komisija ratificirala je nove standarde za kućne aparate koji će od proizvođača zahtijevati duži rok trajanja proizvoda i garanciji o nabavi rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštititila okolina.

Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja.

U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja.

Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Prema procjenama Evropske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljen dioksida za više od 46 miliona tona godišnje.

“Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti evropskim domaćinstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske”, istaknuo je u saopštenju Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

“Naša energetska efikasnost i strategija eko-dizajna bit će sve važniji instrumenti na putu prema ostvarenju zacrtanog dugoročnog cilja o potpuno dekarboniziranoj Evropskoj uniji do 2050. godine”, poručuje prema saopštenju povjerenik EU-a za mjere zaštite klime i energiju Miguel Arias Canete.

Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopova čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim ‘kočnicama’ za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom ‘kulture bacanja’.

Izvor:Hina

Najčitanije