22 C
Kotor

Slušaj online radio

EU – Standardizacija punjača za elektronske uređaje možda već iduće godine

punjač

Već iduće godine bi u EU-u moglo doći do standardizacije punjača za mobilne aparate i manje elektronske uređaje, rekla je u četvrtak hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

“Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane“, kazala je Biljana Borzan nakon sjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a na kojem se raspravljalo o uvođenju te obaveze.

Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, istaknula je kako elektronski otpad svake godine diljem EU-a raste tri do pet posto, saopštio je njezin ured.

“Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.“, naglasila je.

U saopštenju stoji kako se godišnje u okoliš odloži 51 hiljada punjača te kako bi se zakonske odredbe o standardizaciji mogle usvojiti već iduće godine.

Borzan je naglasila da bi to trebao biti “samo jedan mali korak” prema održivijoj potrošnji.

“Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi“, poručila je.

Izvor:Hina

Najčitanije