15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska komisija: Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj mesto u Šengenu

EU – Šengen Foto: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Evropska komisija je u srijedu pozvala članice da odobre ulazak Hrvatske, Rumunije i Bugarske u šengensku zonu bez granica, ocenivši da su te tri države “snažno napredovale u primjeni šengenskih pravila” i da već “godinama značajno doprinose funkcionisanju zone.”

“Mada su već djelimično vezane šengenskim pravilima, kontrola na unutrašnjim granicama još postoji i one još nemaju pune benefite članstva u šengenskoj zoni,” navela je komisija.

“Šengenska zona je jedno od velikih dostignuća Evropske unije,” nastavlja se u saopštenju. “Ona širi unutrašnje tržište, osnažuje privrede i jednostavno poboljšava standard života ljudi.”

Pristup novih članica mora da odobri svih 26 država koje su već u zoni. Nove članice za ulazak u zonu bez unutrašnjih granica moraju da ispune niz uslova, poput policijske saradnje i zaštite podataka.

Međutim, Komisija je Rumuniju i Bugarsku proglasila spremnim za članstvo prije 11 godina, četiri godine od njihovog ulaska u EU, ali pristup je izostao zbog njihovih problema sa korupcijom.

Holdandski parlament je u oktobru saopštio da EU ponovo treba da proveri vladavinu prava u Rumuniji i Bugarskoj.

U svakom slučaju, Rumunija i Bugarska u šengensku zonu mogu da uđu samo zajedno, zbog zajedničke granice, dok Hrvatska može i sama.

Hrvatska, članica EU duže od devet godina, ima bolje šanse da brzo uđe u šengensku zonu, mada još ima neriješen pogranični spor sa Slovenijom.

Glasanje u savetu EU za unutrašnje poslove na dnevnom je redu 8. decembra.

Izvor:dpa

Najčitanije