13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat “Endemic pathway – Put endema”: Počeo trodnevni kamp na Solilima

Solila – foto Boka News

Kamp za endemske vrste, prirodno nasljeđe i takmičenje u posmatranju ptica u sklopu projekta “Endemic pathway – Put endema” skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, počeo je juče na tivatskim Solilima i traje do 18. novembra. Organizator je JP Morsko dobro.

Kamp se organizuje u cilju predstavljanja endemskih i ugroženih vrsta ptica, insekata, biljaka, vodozemaca na ninocvativan i drugačiji način kroz zanimljive edukativne obilaske i prezentacije, identifikaciju i monitoring vrsta, posmatranje i fotografisanje vrsta i prstenovanje ptica. Pored toga, za potrebe takmičenja u posmatranju ptica koristiće se nove „ePATH“ mobilna aplikacija koja je kreirana u okviru projekta i doprinosi podizanju svijesti o značaju ptica i prirodnog nasljeđa zaštićenih područja u okviru projekta.

Učesnici trodnevnih radionica su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti prirodnih nauka i turisti, rekla je ispred Službe za održivi razvoj Morskog dobra, Dijana Došljak i istakla da je ovo posljednji ciklus takmičenja i kampova koji se organizuje na Solilima. Projekat se završava postavljanjem informacionog centra na Solilima naredne sedmice.

Nosilac projekta vrijednog oko 1,5 miliona eura je PP Hutovo blato od čega je oko 85 odsto bespovratnih sredstava iz EU.

U pitanju je jedinstven projekat koji ima za cilj kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti, istakli su učesnici u vom projektu. Cilj je da se u sva tri prekogranična zaštićena područja privuče nova, drugačija vrstu turista. Dakle Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanički vrt “Kotišina” u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” u Tivtu (CG), kazala je isped Parka prirode Hutovo blato, Dijana Bošnjak.

Dijana Bošnjak foto Mediabiro

„Ovo je zapravo jedinstven projekat jer se prvi put nastoji endemima privući drugačija vrsta turista. U protekle dvije godine smo odradili jako puno aktivnosti. Sva tri partnera su uz nabavku opreme, realizaciju radionica, kampova, natjecanju u promatranju ptica odradili i određene građevinske radove. Tako će PP Hutovo Blato i Poseban rezervat prirdoe Tivatska Solila dobiti interpretacijski centar. U Hutovom blatu ćemo dobiti i novo pristanište za brodice, novu poučnu stazu, novi vidikovac i dvije  promatračnice u kome će se moći prenoćiti što je novost na ovom području tako da će svi turisti koji dođu iz moći i prenoćiti, istakla je Bošnjak i navela da je u Kotišima adaptiran već postojeći Botanički vrt.

Izrazivši zadovoljstvo što je grad Makarska partner u tako važnom projektu, Valentina Bilić ispred Botaničkog vrta Kotišina, je kazala da je glavni cilj projekta  diverzificiranje turističke ponude prekograničnom suradnjom koja omogućuje učinkovito upravljanje, odnosno održivo upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom.

Valentina Bilić foto Mediabiro

„Ovaj projekat je nastavak već provedenih uspješnih aktivnosti unutar prethodnog projekta u Makarskoj, odnosno na području Kotišina. To je bila revitalizacija kulturno povijesne baštine zaseoka Kotišina, koji je financiran iz EU fondova. Ciljevi su adaptacija puta u bikovsko botaničkom vrtu Kotišina koji je uključivao adptaciju puta u botaničkom vrtu, kao i postavljanje novih mostova, uređenju odmorišta i nabavka multimedijalne opreme za poučne staze“.

Ona je naglasila da se nalaze na kraju projekta koji je bio jako uspješan pa se nada da je ovaj projekat zapravo uvod u buduću saradnju na sličnim i novim projektima.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije